NHH i nasjonalt forskningssenter

I går ble det klart at Centre for sustainable energy studies (CenSES), der NHH/SNF er representert i ledergruppen, har blitt valgt ut som ett av tre nasjonale forskningssentre for samfunnsfaglig energiforskning.

16.02.2011 - Sigrid Folkestad


Det var olje- og energiminister Terje Riis-Johansen som i går lanserte de tre nye forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME). Forskningssentrene vil bestå av ledende samfunnsfaglige forskningsmiljøer i partnerskap med offentlige og private aktører. De tre sentrene vil få om lag 200 millioner kroner i støtte over en periode på åtte år.

Centre for sustainable energy studies (CenSES) er et virtuelt forskningssenter som legger vekt på studier og beslutningstøtte som fremmer et nytt bærekraftig energisystem. Det ble opprettet for to år siden, og NHH/SNF har vært med i arbeidet fra starten. Senteret ledes av NTNU. Formålet med forskningsarbeidet er å bidra med et faktabasert kunnskapsgrunnlag for strategiske beslutninger i forvaltning og næringsliv.

- Vi i CenSES er svært glade for tilliten vi får gjennom å bli utpekt som nytt forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). Dette bekrefter dessuten kvaliteten på det landslaget vi har samlet innenfor samfunnsfaglig ener-giforskning, sier Asgeir Tomasgard, senterleder og professor ved NTNU.

Ifølge senterets nettside er vil CenSES fullt utbygd bestå av om lag 60 professorer, forskere og phd-stipendiater fra åtte ulike forskningsmiljøer.

De øvrige to sentrene ledes av henholdsvis Frischsenteret og CICERO. Alle de tre FME-ene samler ledende forskningsmiljøer innenfor prioriterte temaområder. Det er allerede etablert åtte FME-er innenfor CO2-håndtering, sol, havvind, bioenergi, energiplanlegging og energieffektivisering. Sentrene samarbeider også med internasjonale forskningsmiljøer. I tillegg står næringslivet og brukerne sentralt i sentrene og bidrar med medfinansiering.

Paraplyen kommer tilbake med mer om saken.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive