Millioner til energiforskning

Havvind

Centre for Sustainable Energy Studies (CenSES) har blitt valgt ut som ett av tre nasjonale forskningssentre for samfunnsfaglig energiforskning (FME). Senteret samler forskere fra en rekke institusjoner, deriblant NHH og SNF. - En tillitserklæring fra Forskningsrådet, sier professor Gunnar S. Eskeland.

16.02.2011 - Knut André Karlstad


Eskeland, som holder til ved Institutt for foretaksøkonomi, er svært fornøyd med tildelingen.

- Dette er en fin tillitserklæring til miljøet og vi gleder oss til arbeidet. Av og til gir Forskningsrådet større bevilgninger over litt lang tid. Både NTNU/SINTEF og NHH er gått inn i dette prosjektet med større vyer og laget en felles forskergruppe, en storfisk. Det har paid off, sier han til Paraplyen.

Det var olje- og energiminister Terje Riis-Johansen som i går lanserte de tre nye forskningssentrene for miljøvennlig energi (FME). Forskningssentrene vil bestå av ledende samfunnsfaglige forskningsmiljøer i partnerskap med offentlige og private aktører. De tre sentrene vil få om lag 200 millioner kroner i støtte over en periode på åtte år.

- Jeg har ikke fått vite så mye mer enda, men i og med at vi gjør dette sammen med andre er det ikke en diger gullgruve for oss, men i størrelsesorden to årsverk og kanskje et par stipendiater eller postdok'er, forklarer Eskeland.

CenSES er et virtuelt forskningssenter som legger vekt på studier og beslutningstøtte som fremmer et nytt bærekraftig energisystem. Det ble opprettet for to år siden, og NHH/SNF har vært med i arbeidet fra starten. Senteret ledes av NTNU. Formålet med forskningsarbeidet er å bidra med et faktabasert kunnskapsgrunnlag for strategiske beslutninger i forvaltning og næringsliv.

- Det er et område som er veldig preget av ønsket om å skape ny teknologi og teknologisk utvikling. Og det er spennende å gjøre det sammen med Trondheim. Hva slags politikk som blir viktig fremover er spørsmål vi jobber med, sier Eskeland.

Gunnar S. Eskeland
TILFREDS. Professor Gunnar S. Eskeland er fornøyd med tildelingen fra Forskningsrådet.
Foto: Trond J. Hansen

Hva kan NHH/SNF-økonomene bidra med i en slik forskergruppe, som har blitt omtalt som landslaget i samfunnsfaglig energiforskning?

- Vi oppfatter det som viktig å gjøre økonomisk analyse, inkludert kost-nytte-analyse. Et spørsmål er hvordan man stimulerer fornybar energi og hvordan vi skal nyttiggjøre den i samfunnet. Men vi må passe oss for at vi ikke får for mye av det. Får vi for mye blir det energisløsing, ifølge Eskeland.

I dagens utgave av Dagens Næringsliv har Eskeland et innlegg på trykk som omhandler nettopp dette.

- Advarselen mot en massiv utbygging av fornybar i Norge bør - for ordens skyld - ses helt separat fra spørsmålet om Norge har unike ressurser for fornybar: trolig har vi det. Den bør også ses separat fra spørsmålet om vi kan få fornuftig verdiskapning ut av norsk maritim og offshorekompetanse i den kommende utbygging av havvind i Europa og verden. Trolig kan vi det og trolig skal det offentlige bidra til forskning og utvikling i en beskjeden skala til dette, konkluderer han i sin kommentar.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive