Glimt fra M & A Day

Helge Lund (foto: Knut André Karlstad)

Helge Lund var der. Forskergruppen fra NHH og SNF var der. Presse, studenter og ansatte fylte Aulaen til randen da M & A Day gikk av stabelen. Her kan du se Paraplyens oppsummering.

18.02.2011 - Knut André Karlstad


Konsernsjef Helge Lund fik først presentere sine synspunkter på Statoil-Hydro-fusjonen. Om en del av de negative presseoppslagene rundt fusjonen den senere tid kommenterte han:

- Jeg har en sterk tro på fri presse, men også en sterk tro på fri forskning.

Han forklarte videre:

- Jeg er en stor tilhenger av den nordiske modellen, med nære bånd mellom ledelse og ansatte. Men et firma er ikke et demokrati. Til slutt må lederen ta en beslutning. Det er naivt å tro at alle vil være enige i en så omfattende prosess.

Helge Lund
Konsernsjef Helge Lund
Foto: Knut André Karlstad

Førsteamanuensis Inger G. Stensaker fra Institutt for strategi og ledelse la frem hovedkonklusjonene fra forskningsarbeidet. Forskere fra NHH, SNF, Fafo og IRIS har fulgt hvert eneste steg av integreringsprosessen mellom de to olje- og gassgigantene de siste tre årene.

- Fusjonen har vært en veldig ambisiøs prosess. Fra fusjons- og oppkjøpslitteraturen vet vi at fiaskoraten er veldig høy, og det har ofte med kulturkollisjoner å gjøre. Det er menneskene som kompliserer ting. Det har vært overraskende få kulturkollisjoner, så sosial integrasjon har absolutt blitt oppnådd, så hun i sin presentasjon.

Inger G. Stensaker
Førsteamanuensis Inger G. Stensaker
Foto: Knut André Karlstad

Torstein Nesheim fra SNF kommenterte offshore-implementeringen av fusjonen sammen med Jorunn Tharaldsen fra IRIS. Nesheim poengterte blant annet at de ansatte vil ha en annen oppfatning av driftsmodellene enn det ledelsen har og at de er opptatt av å bli oppfattet som en del av kjernekompetansen i det nye selskapet.

- De ansatte frykter outsourcing, sa han.

Christine B. Meyer, Torstein Nesheim og Jorunn Tharaldsen
Christine B. Meyer (med ryggen til), Torstein Nesheim og Jorunn Tharaldsen.
Foto: Knut André Karlstad

På slutten av programmet deltok Lund og alle forskerne i en spørrerunde ledet av professor Christine B. Meyer. Hun kommenterte forskningsprogrammet og M & A Day på følgende måte:

- Det er veldig bra at Statoil har åpnet opp og ikke legger bånd på forskernes konklusjoner på noen måte. Det er klart det er utfordrende for en organisasjon å håndtere forskere som hele tiden stiller vanskelig spørsmål.

Spørrerunde
Fra venstre: Helge Lund, Jorunn Tharaldsen, Torstein Nesheim, Inger G. Stensaker, Helene Colman, Eivind Falkum og Christine B. Meyer.
Foto: Knut André Karlstad

Konsernsjef Lund brukte mye tid på pressen etter det offisielle programmet, og innrømmet at fusjonen har vært krevende å gjennomføre.

- Jeg er veldig glad for at vi gjorde dette, selv om det fra tid til annen har vært utfordrende. Men jeg håper at forskerne har lært noe også, sa Helge Lund.

Helge Lund
Helge Lund.
Foto: Knut André Karlstad
Eivind Falkum
- Fagforeningene må samle seg, mente Eivind Falkum fra Fafo.
Foto: Knut André Karlstad
Helene Colman
- De stereotypiske karakteristikkene av Statoil og Hydro ble beskrevet av ansatte fra begge selskapene, sa Helene Colman (Fafo), som snakket om identitet og bedriftskultur.
Foto: Knut André Karlstad

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive