Utreder forskningsrettet mastertilbud

Norges Handelshøyskolen ønsker flere doktorgradsstudenter, og ser nå på mulighetene for å tilby et nytt mastertilbud der NHH- studentene skal forberedes for en forskerkarriere.

27.12.2011 - Espen Bolghaug


Det var under det siste styremøte i 2011 at styret vedtok at arbeidet mot et nytt forskningsrettet tilbud til masterstudentene skal fortsette. Den nye dekanen for masterstudiet, Kenneth Fjell, mener arbeidet nå for alvor kan begynne.

- Jeg tror dette er en viktig mulighet for å øke rekrutteringen til NHHs PhD-program. I tillegg vil det være et godt tilbud for studenter som ønsker et mer analytisk fundament de kan bruke i næringslivet, sier Fjell, som tiltrådte som dekan nå i høst.

Vil øke intern PhD-rekruttering

Dekan Kenneth Fjell ønsker å gi studentene et bredere tilbud.
Foto: Arkiv

Dekan for doktorgradsstudiet, Helge Thorbjørnsen, har tidligere uttalt at intern rekruttering er et fokusområde:

- Vi må rekruttere flere av våre egne masterstudenter. Det er veldig få av dem som tenker på en doktorgrad som en mulig karrieremulighet, sa Thorbjørnsen til Paraplyen tidligere i høst.

I arbeidsgruppens foreløpige forslag legges det opp til et tilbud som skal tilsvare en støtteprofil på 30 studiepoeng og selvstendig arbeid. Nå skal de ulike fagmiljøene arbeide mer konkret med det faglige innholdet.

- Det er mange problemstillinger som må tas hensyn til. Skal vi for eksempel ha en generell profil, eller skal den spisses inn mot de faglige disiplinene, forklarer Fjell.

I dag er det fagene innen masterprofilen Økonomisk analyse som går for å være de mest analytiske, men et nytt og mer analytisk masterprogram vil ikke nødvendigvis bety slutten for denne profilen.

- Et forskningsrettet løp skal i utgangspunktet være et ekstra tilbud og supplere de profilene som allerede finnes, mener dekanen for masterstudiet.


Ønsker ikke A- og B-lag

Et av arbeidsgruppens mål er å forhindre ulike kvalitetsstempel blant NHH-kandidatene ut fra hvilken profil de velger.

-Dette er et faglig tilbud for de som ønsker en mer akademisk eller analytisk karriere. Vi ønsker faglig bredde, ikke å skape nivåforskjeller, sier dekanen.

Fjell ser satsningen på det forskningsrettede masterprogrammet som en del av satsningen på mer analytiske kurs.

- Vi ønsker generelt å gi studentene våre et bedre metodisk grunnlag. Alle masterstudenter som går ut fra NHH skal ha fundamentet til å fortsette på en doktorgrad.

Arbeidet med det nye løpet på masterstudiet startet allerede i 2009, men det er fremdeles uvisst når de første studentene kan melde seg opp til eksamen.

- Det skjer tidligst om et år, men det kan fort ta lengre tid, sier Fjell.

- kanalisere de gode studentene

Rektor Jan I. Haaland ser for seg et masterløp som kanaliserer studenter som ønsker seg en tyngre akademisk utdannelse inn på doktorgradsprogrammet.
Foto: Arkiv.

Rektor jan I Haaland er fornøyd med at arbeidet med den forskningsrettede maste nå kan begynne for fullt. Han peker på at rekruttering av gode doktorgradsstudenter er en viktig en del av NHHs langsiktige satsingsprogram NHH 2021..

- Ved et slikt løp kan vi forhåpentligvis lede noen av våre beste kandidater inn på et mer akademisk spor og på den måten få dem til å vurdere en doktorgrad, sier rektoren. Vi rekrutterer i dag mange gode kandidater til vårt Ph.D.-program både nasjonalt og internasjonalt, og det skal vi fortsette med. Men det er også viktig at enda flere kandidater fra vårt eget masterstudium motiveres til en akademisk karriere, sier Haaland.

Les mer om handlingsprogrammet her.

Haaland kan fortelle at etter man gikk over til strukturen bachelor og master, har overgangen fra master til PhD vært mindre klar for studentene.

- Tidligere hadde vi Høyere avdeling som var til for dem som ønsket en karriere innen akademia eller mot mer analytisk krevende oppgaver i næringsliv og forvaltning, men etter at Høyere Avdeling forsvant mistet vi en god måte å opplyse og kanalisere studentene inn mot en doktorgrad, forklarer Haaland.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive