Minneord

Professor emeritus Peter Sjøholt gikk bort 14. juli, 86 år gammel.

08.08.2011 - Red.


Peter Sjøholt
Peter Sjøholt.
Foto: Arkiv.

Til det siste var han en meget aktiv professor emeritus, levende opptatt av samfunnet han levde i. For oss som kjente ham var Peter en akademiker av den gamle skole, svært kunnskapsrik med et stort interessefelt, ivrig opptatt av å utvikle og formidle ny kunnskap. Mang en student ved NHH eller UiB vil huske Peter som leder for ekskursjoner og feltkurs i inn- og utland. Med hjelp av et stort, internasjonalt kontaktnett ledet han dem gjennom fremmed terreng og ga mange en læreopplevelse for livet. Peter Sjøholt kom til Institutt for geografi ved NHH i 1974, først som dosent i økonomisk geografi, siden som professor fra 1985 og som en svært aktiv emeritus fra 1995. Sitt siste arbeid publiserte han tidligere i år.

Peter vokste opp på Sjøholt i Ørskog kommune. Som odelsgutt tok han først landbruksutdanning, men valgte å vie sitt liv til akademiske sysler. Han ble cand. philol. fra UiO i 1955 med geografi som hovedfag. Deretter arbeidet han som lektor i Narvik og Trondheim fram til 1967. Da opprettet han sammen med en kollega planleggingsfirmaet Økoplan i Trondheim. Både som lektor og konsulent arbeidet han parallelt med en akademisk karriere. NAVF stipend og kontakt med Institutt for by- og regionplanlegging ved NTH muliggjorde studier av Trondheims forstadsutvikling og analyser av sentralstedsutviklingen i Trøndelag. Det siste arbeidet munnet ut i en doktoravhandling i 1981.

Med sine innsikter i lokaliseringsendringer ble han oppnevnt i flere offentlige utvalg, bl.a. som leder av Konsentrasjonsutvalget i 1974 viss oppgave var å kartlegge konsentrasjonen i varehandelen og fremme forslag for tiltak mot dette. Livslang interesse for planleggingsteori og lokaliseringsendringer i tjenesteytende næringer førte til at han i 2007 ble oppnevnt som æresmedlem i European Association of Research in Services.

Rundt 1980 satte han i gang et forskningsprosjekt i Peru der han analyserte effekten av kolonialisering av småbønder i Andesfjellene og i Øvre Amazonas. Dette arbeidet førte til vedvarende interesse for utviklingsproblemer i Latin-Amerika, flere forskningsprosjekt og kurs i utviklingsgeografi ved NHH/UiB. I ti år var han også koordinator for et program for utveksling av vitenskaplig personell og studenter mellom mellomamerikanske land og Norge.

Peter var en nysgjerrig og arbeidsom forsker, en nasjonal og internasjonal nettverksbygger som mange har lært å sette pris på. Siden 1990 var han medlem av Det Norske Vitenskapsakademi.

Jens Christian Hansen Eirik Vatne



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive