Læringspris til Cappelen og Tungodden

Foto: Helge Skodvin

Under årets immatrikulering ble også årets pris for fremragende lærerinnsats delt ut. I år var det radarparet innenfor eksperimentell økonomi, på institutt for samfunnsøkonomi, som tok med seg silketrykket tilbake på kontoret.

16.08.2011 - Espen Bolghaug


- Dere har sikkert alle vært borte i både gode og dårlige lærere, og vet betydningen av en dyktig lærer, sa prorektor Gunnar Christensen innledningsvis da han delte ut prisen.

Professorene Alexander Cappelen og Bertil Tungodden hadde våren 2011 oppstart av kurset VOA 040, Økonomi og psykologi. Det er på bakgrunn av dette kurset prisen ble tildelt.

Det valgfrie kurset, på bachelor-nivå, opplevde en voldsom suksess, med fulle auditorier og sjeldent gode tilbakemeldinger fra studentene.

Det var en jury bestående av dekanene, lederne av studentenes fagutvalg og fagpolitisk ansvarlig i kjernestyret som enstemmig kom frem til at de to skulle dele årets pris. Kriteriene var blant annet evne til å fremstille faget på en god pedagogisk måte, motivere studentene og å belyse faget fra flere synsvinkler.

Utfordret studentene

Kurset har fått oppmerksomhet for den originale vurderingsformen, og at alt av pensum er forskningsartikler.

For der andre kurs stort sett baserer vurderingen på grunnlag av skoleeksamen, og kanskje enkelte innleveringer, utfordret Cappelen og Tungodden studentene til å drive med egen forskning.

25 prosent av karakterene ble vurdert ut fra et gruppebasert forskningsprosjekt, der hver enkelt gruppe skulle utarbeide et egent økonomisk eksperiment med tilhørende rapport.

Studentene fikk monetær støtte fra Programutvalget for bachelorutdanningen, Senter for etikk og økonomi og professorenes egne forskningsmidler, slik at deltakerne i eksperimentene mottok reelle incentiver.


Lagt ned mye arbeid

Vi ville bringe forskningen ut til studentene, forteller Bertil Tungodden til Paraplyen etter utdelingen.

Både han og Alexander Cappelen har lagt ned mangfoldige timer i kurset, og Tungodden må innrømme at å la studentene forske selv var noe nervepirrende.

- Dagen før første forelesning satt vi på kontoret mitt og diskuterte om vi virkelig skulle våge å utfordre studenten så mye. Det er en ganske stor oppgave både for studentene å lage en eget forskningsprosjekt, og for oss som kursansvarlige å veilede så mange, forteller han.

Han er rask til å berømme studentenes innsats

- Resultatene var over all forventning, og vi finner my inspirasjon til egen forskning når vi ser hva de har fått til.

Alltid til stede

Et annet særpreg ved kurset var at begge kursansvarlige var til stede under alle forelesninger.

- Det gav oss en dynamikk og en dialog med studentene vi kanskje ikke ville fått med bare en av oss til stede.

De to NHH-professorene har igjen store planer om å endre kurset når det skal holdes for andre gang, våren 2012.

- Vi bytter kanskje ut noen artikler i pensum, og tillegger forskningsprosjektet noe større betydning i vurderingen av kurset, men vi gjør ingen større endringer, avlutter Tungodden.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive