De nye dekanene

Dette semesteret begynner to nye dekaner på sine første fireåresperioder. For mens Kjetil Bjorvatn og William Brochs-Haukedal forstetter som dekaner for henholdsvis Bachelor og Etterutdanning, tar Helge Thorbjørnsen og Kenneth Fjell over PhD- og Masterstudiet.

25.08.2011 - Espen Bolghaug


Helge Thorbjørnsen tar over som dekan for Phd-studiet etter Anna Mette Fuglseth, og Kenneth Fjell skal fortsette på Iver Bragelien sitt arbeid. Paraplyen hørte med de to nye dekanene om deres mål og visjoner, og hvorfor de valgte å takke ja til stillingen.

Vil øke rekrutteringen

- Doktorgradsstudiet er noe av det mest spennende vi har her ved NHH. Slik begrunner den nye Dekanen for PhD-studiet hvorfor han takket ja da han ble spurt om å lede forskerutdanningen de neste fire årene.

Han har selv tatt sin doktorgrad ved NHH da han disputerte i 2003. Nå vil professoren ved Institutt for strategi og ledelse være med og videreutvikle programmet ved å hente inn flere studenter og å øke kursporteføljen.
- Det handler delvis om å komme over kritisk masse i forhold til studenter. Har vi mange studenter blir det også lettere å tilby gode kurs på dette nivået, sier han.

I dag disputerer mellom 10 og 15 doktorgardstudenter i året, men Thorbjørnsen mener man må opp i nærmere 20 før en kan si seg fornøyd.

- Vi må rekruttere flere av våre egne masterstudenter. Det er veldig få av dem som tenker på en doktorgrad som en mulig karrieremulighet.

Et mulig tiltak kan være å utvikle et eget doktorgradsløp på masternivå, med mer avanserte kurs som forbereder studentene på å gjennomføre forskerutdanningen.

En annen kilde til fremtidige doktorgrader, kan være en såkalte nærings-PhD. Konseptet går ut på at personer i næringslivet får stipender av Forskningsrådet og dermed blir frikjøpt fra sine oppgaver i bedriften for å studere.

- Du går ikke helt ut av stillingen din, men jobber i bedriften samtidig som du får tid til å avlegge doktorgraden, utdyper dekanen.

En stor del av jobben til Helge Thorbjørnsen vil dreie seg om markedsføring, og som ekspert innen merkevare ledelsen er den kompetansen på plass.

- Vi må vise studentene hvilke muligheter graden gir. Det er ikke slik at man nødvendigvis blir akademiker etter avlagt doktorgrad, det er spennende muligheter i næringslivet også, avslutter dekanen.


Vil ikke gi seg med forskningen

Det var muligheten til å forme undervisningen i masterstudiet som motiverte Kenneth Fjell til å takke ja til stillingen som dekan. Som førsteamanuensis på Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap har han lang fartstid som foreleser på masternivå, og kjenner dermed til studiet fra innsiden.

- Det blir spennende å prøve noe annet enn å være foreleser, sier den ferske dekanen.

Og det er ambisiøse planer han skal følge opp. En del av NHH sin 2021-strategi er at høyskolen skal bli blant de beste handelshøyskolene i Europa, og her vil dekanen spille en viktig rolle.

- Det er et ambisiøst mål, og jeg skal gjøre mitt for at vi beveger oss i riktig retning mot dette målet, og de andre målene handlingsprogrammet legger opp til, forteller han.

Fjell mener en dyktig fagstab, og å motivere dem til å samarbeide og dele kunnskap om undervisningen, vil være en viktig suksessfaktor.
- Vi skal formidle forskningsbasert kunnskap på en god og populær måte, mener Kenneth Fjell, som også kommer til å fortsette der hans forgjenger, Iver Bragelien, slapp.

- Internasjonaliseringen av masterstudiet vil nok fortsette, og er også viktig dersom vi skal bli blant de beste i Europa.

Selv om mange timer og mye krefter nå vil gå med til å være dekan, er det ikke aktuelt for Fjell å holde sin egen forskning på vent.

- Det var en forutsetning da jeg tok jobben at jeg kunne forsette som forsker. Jeg tror man gjør dekanstillingen en bjørnetjeneste ved og ikke la forskning kunne pågå parallelt. Da blir det jo ingen som er interessert i forsking som ønsker å ta jobben, avslutter Fjell.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive