Roger S. Bivand 60 år

Roger S. Bivand (Arkivfoto)

Professor Roger S. Bivand ved institutt for samfunnsøkonomi runder 60 år tirsdag 5. april.

05.04.2011 - Red.


Roger Bivand vokste opp nær Bristol i England og startet sin akademiske karriere med studier i geografi ved Universitetet i Cambridge, etterfulgt av en PhD grad fra London School of Economics and Political Science og en dr. hab. grad fra Adam Mickiewicz Universitetet i Poznán i Polen.

Allerede på videregående skole skrev Roger en oppgave om isolerte steder i Norge, en interesse som ble fulgt opp i doktorgraden der temaet var regional/økonomisk differensiering i Sogn. Kjærligheten brakte ham likevel til Polen og en vridning av de faglige interesser mot kvantitativ geografi og tid-rom modellering.

Fra 1972 til 1982 var Roger ansatt som universitetslektor i geografi ved Adam Mickiewicz Universitetet. Politisk krise i Polen førte til at mange stillinger ble inndratt ved universitetene og aktivister i Solidaritetsbevegelsen kom i unåde.

For Roger og hans kone Ewa ble tilværelsen svært vanskelig. Med hjelp fra kolleger ved NHH, fikk Roger tilbud om en stilling i Bodø og familien flyttet dit. Fra 1982 til 1988 hadde han ulike stillinger ved Distriktshøgskolen/Siviløkonomutdanningen/Nordlandsforskning.

Til NHH kom han i 1988 - fra 1996 som professor i økonomisk geografi.

Etter kommunismens fall i Østeuropa var Roger sentral da NHH i samarbeid med HEC i Paris og London Business School hjalp til med oppbygningen av en Business School ved den tekniske høyskolen i Warszawa. Med sin flytende polsk og tidligere erfaring fra det polske universitetssystemet gjorde Roger en uvurderlig innsats som den første direktøren for skolen, i dag den ledende skolen innenfor EMBA-segmentet i Polen.

Ved NHH underviser Roger på alle nivå i økonomisk geografiske emner, i analyse av miljøproblemer og i anvendelse av geografiske informasjonssystemer (GIS) og statistiske metoder anvendt på koordinatfestede data.

Forskningsmessig har han viet store deler av sin kapasitet til å utvikle "open source" programvare innen romlig dataanalyse der en viktig hensikt er å bygge bro mellom statistisk analyse og anvendt GIS-analyse. Dette arbeidet har brakt ham stor internasjonal anerkjennelse i form av omfattende publisering, et stort nettverk av samarbeidspartnere og som ettertraktet underviser verden rundt.

Venner og kolleger ved NHH gratulerer jubilanten med dagen og ser fram til en offisiell markering med seminar og mottakelse den 7. april og ønsker alt godt for framtiden.

Rolf Brunstad og Eirik Vatne


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive