Disputas: Lederlegitimitet

Kristijane Cook Bulukin disputerer for doktorgraden fredag 1. april med avhandlingen "Lederlegitimitet - en eksplorativ studie".

31.03.2005 - Stig Nøra


Hva er grunnlaget for autoritet i formelle organisasjoner? I de fleste sammenhenger tar en utgangspunkt i at lederens autoritet følger av den formelle posisjonen. Avhandlingen drøfter legitimitet som lederen kan oppnå utover den som følger av posisjonen.

Lederlegitimitet betyr i denne sammenhengen at lederens makt er akseptert og anerkjent av medarbeiderne. Utgangspunktet er at medarbeidernes reaksjoner på lederens måte å lede på gjenspeiler forskjeller i lederens legitimitet.

Flere forhold kan bidra til lederlegitimitet: Lederens personlige egenskaper og karisma kan bidra til lederlegitimitet. Lederens fagkompetanse og anvendelsen av belønningssystemer kan også underbygge lederlegitimitet.

I avhandlingen utforskes det om regler og lederens bruk av regler påvirker medarbeideres reaksjoner og dermed virker på lederens legitimitet. Fire substansielle regelområder studeres: medvirkningsregler, etiske regler, overordnede lover, regler og avtaler samt helse-, miljø- og sikkerhetsregler.

Data er hentet inn gjennom en spørreundersøkelse blant medarbeidere ved Rikshospitalet Universitetsklinikk og Haukeland Universitetssykehus. Hovedanalysen undersøker i hvilken grad medarbeiderreksjoner skiller seg fra hverandre i lys av regler og lederens bruk av dem.

Hovedfunnene er for det første at både eksistensen og bruk av regler ser ut til å være viktig for lederlegitimiteten. For det andre viser avhandlingen at regler skaper positiv oppslutning om lederens utøvelse av ledelse, spesielt dersom medarbeidere selv opplever å bidra til målene. Lederlegitimitet i lys av regler er altså et flerdimensjonalt fenomen. Det er generert hypoteser om funnene.

Hovedveileder har vært Tom Colbjørnsen ved Norges Handelshøyskole.

Kristijane Cook Bulukin er utdannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo. Hun har jobbet som avdelingsleder i Hygea A/S og Vital AS, og vært leder av området for ledelse i sykehus ved Sintef Unimed. Hun jobber i dag på SNF ved Norges Handelshøyskole.

Kristijane Cook Bulukin disputerer for doktorgraden fredag 1. april.
Foto: Stig Nøra

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive