- DDR er ikke det det var

Både Per Ivar Gjærum og Lars Mathiesen benyttet anledningen til å takke for seg i rektoratet under sommerfesten. Det ble en "trip down memory lane", som britene ville ha sagt det - med tilbakeblikk, anekdoter og takketaler.

17.06.2005 - Knut André Karlstad


19. oktober 2001: Victor D. Norman blir utnevnt som statsråd i den nye regjeringen etter Stortingsvalget. For kun få uker siden hadde Norman og Per Ivar Gjærum blitt gjenvalgt til høyskolens rektorat, noe som medførte at det måtte stokkes noe om i NHHs lederkabal. Gjærum kunne dermed sette seg til rette i rektorstolen, mens Lars Mathiesen ble supplert inn senere samme år.

- Per Ivar har fått Nobelprisen!
Onsdag var det altså tid for oppsummeringen av de fire siste årene. - Som jeg pleier å si: DDR er ikke det det var, sa Gjærum da det var tid for tilbakeblikk. Gjærum trakk frem Finn Kydlands Nobeltildeling høsten 2004 som den viktigste enkeltbegivenheten som "rammet" NHH-miljøet i hans år som rektor. Et enormt pressetrykk rettet nasjonens øyne mot den høye blokken i Breiviken for en stakket stund, men det var allikevel ikke alle som fikk med seg at det var Kydland som hadde fått prisen. Gjærums svigermor fikk nemlig følgende telefon fra en venninne: "Gerd! Gerd! Har du fått med deg nyheten? Per Ivar har fått Nobelprisen!".

Selv om det ikke deles ut noen Nobelpris for en rektorgjerning, blir det i alle fall mange minnerike møter med både prisvinnere, statsoverhoder, majesteter og andre prominente gjester. Shirin Ebadi (Rafto- og senere Nobels fredsprisvinner), Kenneth J. Arrow (Nobelprisvinner i økonomi), Werner Delfmann (president i CEMS) og Tsjekkias president Vaclav Klaus er blant de mange som har satt sine ben på NHH i Gjærum og Mathiesens regjeringstid. Førstnevnte holdt sågar på å gå glipp av en bedre lunsj, da Gjærum fant det for godt å flytte litt på trillevogna med maten, da følget skulle inn på Stupet. Beklageligvis var det var det en trapp i nærheten, som av åpenbare årsaker senere fikk navnet Laksetrappa.

En annen president som besøkte NHH var Polens Aleksander Kwasniewski. Han hadde, ifølge Gjærum, et noe lettsindig forhold til den strenge minuttplanen som var satt opp for hans Norgesbesøk, og ville gjerne høre mer om høyskolens historie og nyte et glass champagne til. En lettere stresset Gjærum henvendte seg derfor til Kong Harald, og ymtet frempå at "Nå må vi gå", hvorpå Hans Majestet kjapt repliserte: "Nei, vi må løpe".

- Laghopping vi holder på med
Veien fremover for NHH var noe både Gjærum, Mathiesen og påtroppende rektor Jan I. Haaland tok opp. Skolen har mange utfordringer de nærmeste årene - videre oppfølging av Kvalitetsreformen, ny EQUIS-vurdering, NOKUT-evaluering, kvinneandel, prosjekt nybygg, for å nevne noe.

- Spesielt Masterstudiet blir viktig de neste semestrene, påpekte Mathiesen. Han benyttet også anledningen til å takke administrasjonen for godt samarbeid. Hytteutvalget benyttet på sin side anledningen til å takke Lars Mathiesen for 25 års innsats som formann og styremedlem.

Administrerende direktør Ragnar Fagereng takket det avtroppende rektoratet: - Ikke bare har dere gjort en god faglig jobb, men dere har vært enormt gode kollegaer. Dere har en lun væremåte og inviterer til dialog, sa han, og ønsket samtidig Jan I. Haaland og Gunnar E. Christensen lykke til. Haaland stilte seg også i rekken av takketalere: - Jeg føler ikke at det er Wirkola jeg hopper etter, fordi det er laghopping vi driver med. At noen har gjort en fantastisk jobb før oss er det beste utgangspunktet en kan ha for fremtiden.

Per Ivar Gjærum takket for seg etter fire år som rektor ved NHH.
Ragnar Fagereng var en av mange som takket Gjærum og Mathiesen for innsatsen.
Det blir mange markeringer i løpet av en fireårsperiode: Her fra immatrikuleringen i 2003, med doktorene fra dette året.
Gjærum fikk mye ros for evnen til å stille opp i en rekke sammenhenger for studenter, næringsliv og andre. Her sammen med revy- og NRK-legenden Jakob Skarstein under årets MidtUKEfest.
- Dere har vært et veldig godt team, sa påtroppende rektor Jan I. Haaland.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive