Lav vekt gir lav lønn

Barn med lav fødselsvekt oppnår lavere lønn og utdanning som voksne enn barn med høy fødselsvekt, viser ny NHH-forskning.

17.12.2005 - Stig Nøra


NHH-professor Kjell G. Salvanes har sammen med to amerikanske kolleger sett på den samlede norske befolkningen fra 1967 til 1984, basert på medisinske fødselsregister.

Fødselsvekt er antakelig den viktigste indikatoren på spedbarnshelse. Hovedspørsmålet forskerne har stilt er hvor viktig spedbarns helse er for senere utvikling,

Svarene er entydige: Jo større, jo bedre. Og det er relativt store forskjeller det er snakk om.

- 10 prosent vektøkning gir i snitt mellom en tredjedel og et kvart år lengre utdanning. Det kan være forskjellen på å ha videregående eller ikke, sier Salvanes til Paraplyen.

I tillegg til lønn- og utdanningsnivå fører lav fødselsvekt også til lavere IQ og det har en effekt på høyde og vekt barna får som voksne. Dataene om IQ, vekt og høyde er basert på sesjonsundersøkelser, og gjelder derfor bare gutter.

Maten avgjør
For å finne effekten av lav fødselsvekt har Salvanes studert vektforskjeller mellom tvillingfødsler, både eneggede og toeggede.

Tvillinger har samme moren og dermed den samme sosiale bakgrunnen. De har også noenlunde den samme genetiske strukturen, de er født samtidig, de har samme lengde på svangerskapet og hvis mor røyker, så røyker hun for begge.

- Vi finner vektforskjeller blant tvillinger også, og når genetikk, sosiale bakgrunn, tobakk og svangerskapslengde ikke kan forklare forskjellene, styrker det troen på at det er mattilgangen i mors mage som avgjør, sier Salvanes. Forskerne finner de samme mønstrene i enkeltfødsler.

Et sosialt problem
- Tidligere forskning har vist at det er en ansamling av barn med lav fødselsvekt i lavinntektsfamilier. Når det ikke er spørsmål om arv, men om mat, kan støtteprogrammer for å bedre gravides kosthold øke fødselsvekten og dermed også fremtidig lønns- og utdanningsnivå, sier Salvanes.

Som økonom er han opptatt av å lete etter forklaringer på samfunnsproblemer som kan løses gjennom økonomiske politikk.

Forskningsfunnene understøtter også disse forskernes tidligere funn om at det er familiebakgrunnen som - uten sammenligning - bestemmer hvordan det går med deg resten av livet.

- Det er familiestrukturen og barns helse som avgjør. Foreldres utdanning, fødselsrekkefølgen og fødselsvekten er alle viktige faktorer som er med å bestemme barnas liv som voksne.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive