Ulikheter i arbeidsmarkedet

Hvorfor har lønnsforskjellene de siste 15 årene økt i USA og store deler av Europa, inkludert våre naboland Sverige og Danmark, men ikke i Norge?

01.09.2004 - Stig Nøra


Dette og andre sentrale spørsmål knyttet til arbeidsmarkedet og utdanningssektoren ble belyst under en internasjonal konferanse på NHH i går og på mandag.

Professor Kjell G. Salvanes, en av arrangørene av konferansen Inequality in the Labour Market, peker på flere årsaker til at lønnsforskjellene ikke har økt i Norge. Både høy minstelønn og sentrale forhandlinger kan forklare den flate utviklingen. Men ting er i forandring, også i Norge.

- Frem til 2000 økte ikke lønnsforskjellene, men nå er det en tendens til at forskjellene blir større også her, sier Salvanes.

Økte forskjeller
- Vi ser også at lønnsforskjellene mellom bedriftene øker på grunn av en spredning av produktiviteten. Årsakene til det er blant annet en økende internasjonalisering med en påfølgende utflytting av arbeidsplasser og - ikke minst - store teknologiske endringer, sier Salvanes.

Konferansen belyste også utviklingen i utdanningssektoren. Sammenhengen mellom høy utdanning og høy inntekt, effekten av tidlig skolestart og prestasjoner i arbeidsmarkedet, og sammenhengen mellom foreldrenes og barnas utdanningsnivå var blant temaene som ble presentert.

Konferansen ble arrangert av NHH og Centre for Economic Policy Research (CEPR) - som er et internasjonalt nettverk av økonomer.

Deltakerne kom fra Norge, Italia, Danmark, Storbritannia, Sverige, USA, Nederland og Israel, og keynote speaker under konferansen var Christian Dustmann ved University College London.

Professor Kjell G. Salvanes, en av arrangørene av konferansen om ulikheter i arbeidsmarkedet som gikk av stabelen på NHH.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive