Petersen svarte kritikerne under NHH-besøk

Det var en offensiv utenriksminister som besøkte NHH på onsdag. Jan Petersen tok for seg utvalgte emner i norsk utenrikspolitikk med vekt på WTO-forhandlingene, og benyttet anledningen til å svare sine kritikere.

10.09.2004 - Knut André Karlstad


Petersen ønsket å gi en forklaring på hva som egentlig foregår i WTO, og benyttet også anledningen til å kommentere debatten rundt globalisering.

- Globalisering er ikke noe vi er for eller imot. Det er en virkelighet enten vi vil eller ei. Vi må se på hvordan denne nasjonen klarer seg i en verden hvor grensene blir mindre betydningsfulle, og hva vi gjør for at vi skal komme godt ut av det.

Petersen understreket viktigheten av å følge utviklingen internasjonalt for ikke å havne i bakleksa.

- Å ikke forandre seg er den sikreste veien til en utrygg fremtid, mente han, og pekte på utfordringer i forbindelse med økt konkurranse fra blant andre Øst-Europa og Baltikum.

Svar på kritikken
Interesseorganisasjonene i landbruket har kritisert Petersen etter forhandlingene med WTO, noe han brukte god tid på å svare på.

- Jeg kan selvfølgelig ikke garantere at det ikke blir endringer i landbruket, det har jo endret seg allerede i flere tiår. Det er et betydelig forbedringpotensiale i landbrukspolitikken, blant annet at u-landene får bedre vilkår.

Statsråden understreket at man til nå kun har et rammeverk, og at dette var viktig for å i det hele tatt komme videre.

- Vi har brukt mye tid og krefter på de norske interessene. Det er ikke alle land i verden som synes at de norske interessene er noe å snakke om når innbyggerne deres lever for under en dollar dagen. For å bygge broer må vi forstå dette, men Norge har bidratt til å få til en løsning i tråd med norske interesser, understreket han.

Petersen pekte på tre viktige områder for Norge sin del - en forbedring for kyst-Norge, spesielt i forbindelse med prisdumping på fisk, bedre vilkår for eksport av norske tjenester som skipsfart og telekom, samt en generell forbedring av handelsregelverket, for å forhindre proteksjonisme.

Kritikken fra blant andre Senterpartiet irriterer Petersen kraftig, og han kom med følgende kraftsalve til partilederen: - Jeg har fått til mer for norsk landbruk enn det Åslaug Haga noen gang kommer til å gjøre.

Utenriksministeren redgjorde blant annet for WTO-forhandlingene under sitt besøk på NHH.
Foto: Knut André Karlstad
Petersen fikk mange spørsmål fra et engasjert publikum, og tok seg god tid til å svare.
Foto: Knut André Karlstad

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive