- Etikk er ikke butikk
- Ikke bare er etikk vanskelig, men det skal være vanskelig. Etikk skal være mentalt brysomt, sa Victor D. Norman under et seminar onsdag om etikk i internasjonal handel.
24.09.2004 - Asle Haukaas
Norman opponerte videre mot de som hevder at etikk er lønnsomt: - Etikk skal koste. Hvis etikk er lønnsomt, er det butikk. Etikk som er god butikk, er bare butikk.
Denne uken har gått under navnet Internasjonal uke i Bergen. I Bergen Næringsråds lokaler holdt en rekke arrangører inkludert NHHs Senter for etikk og økonomi et næringslivsseminar om etikk og handel. Her ble viktige etiske problemstillinger i internasjonal handel drøftet med gode innlegg og engasjert debatt.
Drap av gatebarn i Brasil
Francisco Vincente Bandenes jr. fortalte om etterforskningen han ledet av drap på gatebarn i Brasil. Korrupte politimenn, dommere og journalister var involvert i skandalen om avrettingene av gatebarna. Etter å ha arrestert og fått mange involverte dømt, har Bandenes mottatt drapstrusler. Dommeren i saken ble myrdet, men ingen er tatt for mordet, noe han klart gav uttrykk for at skyldes korrupsjonen i området.
Jan Gustav Andersen fra Friele fortalte hvordan kaffehuset har jobbet langsiktig og seriøst med etiske spørsmål etter at Dagbladet reiste tvil om vilkårene for kaffedyrkere hvor Friele kjøper kaffe i Kenya.
En dilemmaløs tilværelse?
Hvordan kan bedrifter håndtere etiske dilemma, var spørsmålet til seniorforsker Ivar Kolstad fra CMI. Han viste til utsagn fra toppledere fra Statoil og Hydro om at etisk ansvar går hånd i hånd med kommersielle interesser.
- Slike utsagn tilsier at etisk ansvar ikke er et dilemma, lever norske bedrifter i en dilemmaløs tilværelse? Ta heller etiske dilemma på alvor og kommuniser meningsfylt om det.
Kolstad argumenterte for at de som kan ta det mest effektivt, bør ta etisk ansvar. I land uten velfungerende myndigheter kan det bety bedriftene i landet. Eller skal en legge ansvar på de som ikke etablerer seg i fattige land for å økonomisk drivkraft for at flere bedriftsetableringer i utviklingsland? Videre sa han at absolutte rettigheter som menneskerettighetene ikke kan møtes med økonomiske argumenter.
- Bedrifter bør ikke medvirke til grunnleggende brudd på rettighetene. Bedrifter som øker inntjeningen til et undertrykkende regime, har etter min mening en dårlig sak.
Kan barnearbeid forsvares?
Victor D. Norman var enig i at de etiske utfordringene er større utenfor Norge fordi det er så mye som er vondt og groteskt. Han trakk opp flere etiske dilemma til diskusjon: Kan en forsvare barnearbeid dersom en 100 prosent sikkert vet at barna derigjennom får det bedre? Er det forsvarlig å bestikke noen for å fange Osama Bin Laden? Er det galt å kjøpe stjålne kulturminner en vet ellers vil bli ødelagt? Hvor går grensen mellom etikk og lokale verdier? Og minnet om at det ble holdt som et argument mot oppløsningen av slaveriet i sin tid at slavene ville få det verre.
Norman var opptatt av paradokset at vi ønsker internasjonal handel som består i at vi høster fordeler av forskjeller som det lave lønnsnivået i Kina. Lave lønninger går hånd i hanske med dårlige arbeiderrettigheter. Internasjonal handel vil over tid utjevne dette, men betyr det at vi skal godta alle former for utbytting?
- Det er mulig å finne gode grunner for barnearbeid og korrupsjon slik det var det for slavearbeid. Når det gjelder hva vi ikke skal gjøre, er det bare absolutter som fungerer. Ikke godta korrupsjon, barnearbeid etc. Absolutter kan være nyttige for bedrifter hvis de er gjennomtenkte, gjelder hele bedriften og ikke er for mange.
Korrupsjon største hindring
Etikkseminaret ble avsluttet av Jannik Lindbæk som er styreleder for Transparency International Norge. De jobber mot korrupsjon forstått som misbruk av betrodd makt for egen vinning.
- Korrupsjon er den største enkelte hindring for økonomisk og sosial utvikling. Å bekjempe korrupsjon er å jobbe for redusert fattigdom og sosial ulikhet gjennom internasjonal handel, sa Linbæk som forutsetter vekst for å kunne få det til.
Jannik Lindbæk fra Transparency International Norge.
Foto: Kristian Tindeland Marthinsen
Seniorforsker Ivar Kolstad.
Foto: Kristian Tindeland Marthinsen
Jan Gustav Andersen fra kaffehuset Friele.
Foto: Kristian Tindeland Marthinsen
Victor D. Norman under etikkseminaret.
Foto: Kristian Tindeland Marthinsen
|