Professoralt presidentbesøk på NHH
- Kostnadene er mye høyere enn fordelene ved å gå inn i Den økonomiske og monetære union, sa den tsjekkiske presidenten Vaclav Klaus, da han og kona Livia Klausova besøkte Norges Handelshøyskole på fredag.
18.05.2004 - Stig Nøra
Hornmusikk fra Direksjonsmusikken og rød løper ventet president Vaclav Klaus, da han ankom NHH for å delta i et debattforum om Europa og Euro sammen med fagfolk og studenter ved NHH.
Presidenten for det nybakte EU-landet var kritisk til Den økonomiske og monetære unionen, og mente at Tsjekkia ikke burde styrte inn i Eurosonen.
Politisk drivkraft
- Drivkraften bak ØMU og innføringen av en felles valuta har vært politisk, ikke økonomisk. Euroen er først og fremst et instrument for dannelsen av en europeisk politisk union, sa presidenten som er professor i finans.
- Men det er relativt enkelt å demontere en monetær union, sa han og viste til 1993 da Tsjekkoslovakia ble delt.
- Erfaringene fra den gangen viser at det kan gjøres effektivt og uten for store kostnader. Så hvis EU trenger råd, har jeg god erfaring, sa presidenten til stor latter fra forsamlingen.
Med tavle og kritt
Det var en engasjert, frittalende og pedagogisk president som åpenbart satte pris på å være tilbake i foreleserposisjon. Han tok i bruk sine professorale ferdigheter og brukte både tavle og kritt for å utdype sine synspunkter og analyser for sine norske kollegaer på NHH. Noe han også har benyttet med hell i regjeringsmøter og på TV.
Professor Victor D. Norman holdt også et innlegg, hvor han snakket om forholdet mellom økonomi og politikk. - Økonomer er ikke objektive observatører, men en del av hele systemet, sa Norman som snakket om fagøkonomenes rolle som både rådgivere og premissleverandører i politikken.
Tilbake til Europa
I debattforumet tok man opp både inflasjon, den lave befolkningsveksten i Europa og hvorfor Tsjekkia sa ja til EU?
Klaus forklarte Tsjekkias ja til EU med å vise til stemningen i 1989 og fløyelsrevolusjonen hvor valgspråket "Tilbake til Europa" preget synet på fremtiden. Etter et halvt århundre bak jernteppet, var det en sterk lengsel blant vanlige folk etter å bli et normalt europeisk land igjen.
- Men det er en forskjell på å vende tilbake til Europa og på å gå inn i EU. Det er to forskjellige prosjekter, understreket en EU-skeptisk tsjekkisk president
Hvilke friheter?
- De fire friheter? Det finnes ingen fire friheter, svarte Klaus da han ble spurt om hvilke konsekvenser Tsjekkias lave befolkningsvekst kunne få når de nå går inn i EU. Klaus viste til restriksjonene som er innført på fri flyt av arbeidskraft i EU, og kritiserte også de norske restriksjonene.
Han understreket også at lav befolkningsvekst er et europeisk problem, og ikke spesielt for Tsjekkia. Befolkningsproblemet var heller ikke noe politikere kunne eller burde gjøre noe med. - Det har vi forsøkt før. Og det var ingen suksess.
Presidenten tok i bruk tavle og kritt for å overbevise fagfolk og studenter ved NHH.
Den tsjekkiske presidenten var tydelig begeistret over Direksjonsmusikken.
|