Nei til mer oljepenger i norsk økonomi

Sandmo-utvalget la mandag frem sin rapport om bruken av oljepenger i norsk økonomi. Konklusjonen er at det ikke bør brukes mer av oljepengene nasjonalt.

25.06.2004 - Knut André Karlstad


En ekspertgruppe ledet av Agnar Sandmo ble tidligere i år nedsatt for å vurdere anvendelser av Norges kapitalstyrke, og hvor vidt deler av petroleumsfondet skal brukes til å investere i norsk næringsliv. De gjeldende retningslinjer sier at petroleumsfondet, i sin helhet, skal investeres i utenlandske verdipapirer.

Utvalget konkluderer med at det altså ikke er tilrådelig å opprette nye fond for å investere oljepenger i norske bedrifter. Utvalget mener at det for det første ikke er noe som indikerer generell kapitalknapphet i norsk økonomi. For det andre mener ekspertgruppen at dersom en allikevel skulle velge å benytte en statlig fondskonstruksjon, bør en undersøke muligheten for at dette kan gjennomføres via allerede gjeldende fondsordninger. Utvalget påpeker også at en slik løsning vil øke en allerede høy statlig eierandel. Et tredje moment er at utstrakt bruk av fondskonstruksjoner vil gjøre statsbudsjettet mindre oversiktlig, og legge større ansvar over på pengepolitikken i konjunkturstabiliseringen. Det kan få negative konsekvenser for konkurranseutsatte bedrifter.

Utvalgets konklusjoner kan leses på nettsidene til Finansdepartementet.

Se også tidligere sak om Sandmo-utvalget i Paraplyen.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive