Disputas: Social Capital as a Multilevel Phenomenon

Mandag 7. juni disputerer Jarle Aarstad (f. 1965) for doktorgraden ved NHH med avhandlingen "Social Capital as a Multilevel Phenomenon: A Cross-Level and Mixed-Determinant Network Study from the Emerging Micro-Power Field".

03.06.2004 - Afsoun Sabzian


De fleste studier som behandler begrepet sosial kapital belyser enten enkeltaktørers eksterne relasjoner eller karakteristika for grupper av aktører. Bakgrunnen for denne doktoravhandlingen har vært å integrere disse tilnærmingene ved å studere ulike analysenivåer.

Det utledes en såkalt kryssnivå- og miksdeterminant nettverksmodell som i tur blir testet på data innhentet fra mikrokraftprodusenter på Vestlandet. Spesielt fra midten av 90-tallet har det vært en oppblomstring av både leverandører, rådgivere og produsenter innenfor denne næringen, noe som kan betegnes som dannelsen av et nytt organisatorisk felt.

Ved å foreta nettverksanalyser så viser studien bl.a. at mikrokraftprodusenter har lav strømproduksjon per investert kapital om de er posisjonert nær feltets senter eller i periferien av feltet. Produsenter i mellomliggende posisjoner er imidlertid tilbøyelige til å ha høy produksjon. Videre viser analysene at produsenter i nisjer med tette nettverksstrukturer tenderer til å ha høyere produksjon enn sine kolleger i en nisje hvor det er løsere nettverksstruktur. Spesielt synes dette å være tilfellet dersom den enkelte produsent har tilgang til informasjon fra ulike deler av feltet, såkalt ikke-redundant informasjon.

Avhandlingen diskuterer hvilke implikasjoner denne innsikten kan ha for aktører i spesielt unge næringer.

Hovedveileder har vært Sven A. Haugland, NHH

Jarle Aarstad er utdannet siviløkonom ved NHH med høyere avdelingseksamen i 2001. Han jobber for tiden som stipendiat ved Institutt for strategi og ledelse ved NHH.

Tid og sted for prøveforelesningen:Mandag 7. juni klokken 11.15-12.00 i Karl Borchs auditorium.

Tid og sted for disputasen:Mandag 7. juni klokken 13.15 i Karl Borchs auditorium.

Jarle Aarstad
Jarle Aarstad (f. 1965) disputerer for doktorgraden ved NHH.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive