Disputas: Måling av fremdrift i strategiske endringsprosesser

Anne Cathrin Haueng disputerer for doktorgraden ved NHH lørdag 19. juni med avhandlingen "Change processes: Heading in the right direction? A Power Perspective on Progress Measurement".

16.06.2004 - Afsoun Sabzian


Temaet for avhandlingen er måling av fremdrift i strategiske endringsprosesser. Studien søker å avdekke hvordan organisasjoner måler fremdrift i endringsprosesser: hva som påvirker hvordan organisasjoner måler fremdrift og hvordan resultater av slike målinger anvendes.

I avhandlingen drøftes det hvordan bruk av makt i organisasjoner påvirker evalueringsprosesser som blir utført i forbindelse med strategiske endringsprosesser. Hensikten med måling av fremdrift er å få direkte tilbakemeldinger omkring status på endringsprosessen mens den pågår. Dette gjøres for å oppnå kontroll over prosessen, muligheten til å foreta nødvendige korreksjoner i forhold til de strategiske målsetningene og for å sikre et positivt sluttresultat.

Resultatene i avhandlingen viser at organisasjoner måler fremdrift på ulike måter avhengig av hensikten bak målingen og hvordan de ønsker å bruke resultatene. Disse funnene forklares ut ifra ulike maktstrukturer i organisasjonen. Makt og politiske prosesser påvirker både selve evalueringsprosessen som blir utført i forbindelse med strategiske endringsprosesser og hvordan resultatene fra evalueringene blir brukt.

Arbeidet med avhandlingen har innbefattet en kvalitativ studie av en endringsprosess i Statoil som er studert over en fire års periode. Studie av organisasjonskonteksten samt bruk av multiple datakilder har gitt inngående kjennskap til hvordan måling av fremdrift blir utført i organisasjoner. Å få innsikt i hvordan organisasjoner måler fremdrift samt å forstå hvorfor organisasjoner måler som de gjør, har gitt ny innsikt i forhold til eksisterende litteratur på strategisk målstyring.

Analyser av datamaterialet viser at det er et gap mellom litteraturen og hvordan organisasjoner faktisk måler og bruker resultatene fra evalueringene. Mens litteraturen tilsier at målinger er planlagte og rasjonelle prosedyrer, viser det seg at organisasjoner utfører målinger gjennom en mer ad hoc tilnærming som er påvirket av organisasjonskonteksten generelt og ikke minst forløpet i implementeringsprosessen.

Studien viser blant annet at organisasjoner kontrollerer hva som blir målt og hvordan, med hensikt å kontrollere utfallet av evalueringene. Makt blir derfor ofte brukt til å sikre et ønsket resultat, noe som medfører at selve evalueringsprosessen påvirkes av de ansvarliges intensjoner som igjen har konsekvenser for fokus i endringsprosessen.

Anne Cathrine Haueng har tatt MIB og HAS (Master of Internatinonal Business og høyere avdelingseksamen) ved NHH. Hun har jobbet som rådgiver/prosjektleder i NSB og er nå doktorgradsstipendiat ved Institutt for strategi og ledelse ved NHH.


Anne Cathrin Haueng disputerer for doktorgraden ved NHH.

KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE UTGAVE


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive