NHH støtter mindretallet

NHH støtter mindretallsforslaget i Ryssdalutvalgets innstilling. Innstillingen har vært ute til høring på alle instituttene, avdelingene og hos fagforeningene. Torsdag ble høringsuttalelsen vedtatt av styret. Vedtaket var enstemmig.

30.01.2004 - Stig Nøra


NHH støtter mindretallet i alle de store stridsspørsmålene som har preget debatten om Ryssdalutvalgets innstilling. I spørsmålet om tilknytningsform går NHH inn for at universiteter og høyskoler skal organiseres som forvaltningsorgan med lovfestede fullmakter. Noe som er en videreføring av dagens system hvor blant annet institusjonens uavhengighet lovfestes.

NHH understreker at staten har det overordnede ansvaret og skal sørge for stabile finansielle rammer, men at hver enkelt institusjon skal ha sin akademiske frihet.

På grunn av de omfattende reformene som har vært gjennomført i sektoren de siste årene, mener NHH at det ikke bør gjennomføres drastiske endringer i tilknytningsform på nåværende tidspunkt.

Flertallets forslag om at universiteter og høyskoler skal organiseres som selveiende institusjoner blir i høringsuttalelsen vurdert som utilstrekkelig utredet. Det er for liten internasjonal erfaring med en slik modell og vurderingsgrunnlaget burde vært bredere.

Vil sikre forskningen
NHH ønsker også å beholde dagens styresammensetning, hvor ingen grupperinger i styret har flertall. Det blir fremhevet at styrets samlede kompetanse er viktigere enn om styret har eksternt eller internt flertall. NHH mener at flertallet av styremedlemmene bør ha faglig eller forskningsmessig kompetanse, eller erfaring med ledelse av kunnskapsorganisasjoner. En slik faglig kompetanse vil hindre at forskningen svekkes.

En vil også videreføre dagens ordning hvor det er departementet som formelt oppnevner eksterne styremedlemmer etter forslag fra institusjonen selv.

Ellers går NHH inn for valgfrihet i forhold til todelt eller enhetlig ledelse slik mindretallet foreslår. Styret vedtok også at man ville diskutere NHHs fremtidige ledelsesstruktur til høsten, slik at dette er avklart før neste valg.

Gratisprinsippet
Både flertallet og mindretallet i Ryssdalutvalget vil lovfeste retten til gratis utdanning. NHH mener - i likhet med mindretallet - at flertallets forslag er uklart og komplisert. NHH går derfor inn for mindretallets forslag til lovtekst som klart og tydelig lovfester gratisprinsippet. Det blir imidlertid påpekt at en slik lov forutsetter en tilstrekkelig statlig finansiering. Mindretallets forslag åpner fortsatt for egenbetaling ved etter- og videreutdanning.

NHH vil også beholde dagens lov med 20 prosent studentrepresentasjon og minimum 2 studentrepresentanter i alle organer med beslutningsmyndighet. Under styrebehandlingen ble det understreket at man hadde veldig positive erfaringer med studentrepresentanter i NHHs styre, og at man stilte seg undrende til forslaget om å redusere studentdeltakelsen og dermed også studentdemokratiet.

Det er et samlet NHH som står bak høringsuttalelsen.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive