Refser A4-samfunnet

- Outsiderne sliter i det norske likhetssamfunnet. Vi har en tendens til å ansette folk som er like oss selv, sier Odd Nordhaug ved Institutt for strategi og ledelse.

11.08.2004 - Stig Nøra


Nordhaug mener det er altfor lite mangfold i norsk arbeidsliv. Innvandrere, funksjonshemmede og andre som ikke passer helt inn i det norske standardformatet, får ikke innpass i arbeidslivet.

- Vi må ha mangfold, på alle nivå, ikke minst på styre- og ledernivå. Vi må begynne på toppen hvis vi skal bryte opp ensidige bedriftskulturer, sier Odd Nordhaug som har skrevet en bok om fagområdet inkluderingsledelse sammen med datteren Ingerid Nordhaug.

Hun er forskningsassistent ved Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) ved NHH. I tillegg til to generasjoner Nordhaug har boken to danske medforfattere, Søren Brandi og Steen Hildebrandt.

Staten er verst
Boken handler om ledelse på arbeidsplasser der det er plass for alle slags mennesker - uansett alder, kjønn, etnisk opprinnelse, seksuell legning eller funksjonsdyktighet. Men den mangfoldige arbeidsplass har altså dårlige kår i velstandsamfunnet Norge. Og Staten er en versting.

- Staten er faktisk dårligst på å rekruttere innvandrere. Det står dårligst til i sektorene som politikerne styrer enn i sektorene som markedet styrer, sier Odd Nordhaug.

Overflatiske tiltak
Høsten 2001 ble en intensjonsavtale om et Inkluderende arbeidsliv (IA) mellom regjeringen og hovedorganisasjonene inngått. En av målsettingene var å få flere med nedsatt funksjons- eller arbeidsevne inn i arbeidslivet, og sørge for at de som er i arbeid forblir i arbeid. Men det blir med de gode intensjonene, foreløpig.

- I fjor forsvant 20 000 funksjonshemmede ut av arbeidslivet. Gjennom avtalen om et Inkluderende arbeidsliv hadde man muligheten til å gjøre noe. Men avtalen omhandler for få grupper og fokuset er stort sett på sykefraværet. Det blir for snevert, rett og slett, sier Ingerid Nordhaug.

- Det blir mest snakk og overflatiske tiltak av typen tilrettelagte parkeringsplasser, sier hun.

Mye å tjene
- Man må gå fra prat til praksis, sier Odd Nordhaug. Bedriftene har faktisk noe å vinne på et mangfoldig arbeidsliv, ikke bare for at mangfoldet i seg selv er bra, men også i ren bedriftsøkonomisk forstand.

- Ta norske styrer for eksempel, de er ikke flinke nok til å utnytte konseptet om «djevelens advokat». Noen som lager «støy» i styre og ledelse kan være avgjørende for en bedrifts suksess, sier NHH-professoren.

En slik «støy» kan ifølge Odd Nordhaug være avgjørende for konkurranseevnen. Fremtidsrettede bedrifter ansetter ofte personer med ulik utdanning, forskjellig sosial bakgrunn og kjønn, varierende alder og ulik religion og kultur. Slike pluralistiske arbeidsmiljø er gjerne preget av friksjon, meningsbryting, ulikheter og gjensidig kritikk. Noe som gir grobunn for innovasjon og kreativ dynamikk som er avgjørende for bedrifter som skal jobbe frem nye ideer og produkter.

- Slipp «avvikerne» til
-Slipp «avvikerne» til - for de kan noe annet. La mangfoldet råde og praktiser god annerledelse. Norsk næringsliv trenger de avvikende synspunktene og de originale tankene. Likerettet tenking fører ingen vei, sier Odd Nordhaug.

I boken peker forfatterne på at også markedet forandrer seg. Kundenes behov blir mer spesielle og sammensatte, og bedriftene må bli bedre å lese, tolke og imøtekomme krav fra stadig mer ulike kundegrupper og kulturer. Det betyr at bedriftene må utvikle en mer variert medarbeiderstab.

Trenger arbeidskraft
- Flere bedrifter vil også bli nødt til å rekruttere fra andre grupper. På grunn av den demografiske utviklingen, lave fødselstall og en aldrende befolkning, vil det bli knapphet på arbeidskraft, sier Ingerid Nordhaug.

OECD har tidligere advart Norge og andre land om at det er tvingende nødvendig å holde på eldre arbeidskraft og å ansette kvinner, lavt kvalifiserte og personer med nedsatt funksjonsevne. Dette for å hindre at arbeidskraftsituasjonen blir så alvorlig at den kan true den økonomiske utviklingen.

- Dette, sier Ingerid Nordhaug, er noe både næringslivet og offentlige virksomheter må forholde seg til.


Professor Odd Nordhaug har skrevet bok sammen med datteren Ingerid Nordhaug. Boken handler om inkluderingsledelse, et forsømt fagområde i Norge.

Boken handler om ledelse på arbeidsplasser der det er rom for alle slags mennesker.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive