Norges største ledertalent

Konserndirektør i Sparebanken Vest, Ragnhild Janbu Fresvik (34), er offentlig utpekt som Norges største ledertalent.

08.01.2015 - Tekst: Sigrid Folkestad. Foto: Helge Skodvin


Ragnhild Janbu Fresvik er ikke skvetten av seg. Da hun var i permisjon med tredjemann i fjor, ble hun en dag oppringt av administrerende direktør i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth. Kunne hun tenke seg å bli konserndirektør for bankens bedriftsmarked? Med ansvar for i underkant av 100 ansatte, åtte mellomledere og 28 milliarder i utlån?

- Jeg er et hurtigtog!

Andre ville kanskje tenkt at det var for tidlig, for travelt, for stressende. Fresvik tenkte: "Jeg er kanskje et utradisjonelt valg, men dette må jeg gjøre!" Hun kastet den svarte corporate-garderoben, bestemte seg for at hennes bankantrekk måtte bli mer fargerike, og hun var klar for å sette i gang.

- Jeg er et hurtigtog, sier den sjarmerende eks-trønderen, som gikk rett fra videregående til NHH i 1999 og fullførte på normert tid, tross full aktivitet i Kjernestyret på NHH.

Hun sikter til antall jobber hun har vært innom de siste ti årene og de tre barna som har kommet til verden. Hun snakker også om alt som skjer i jobb og privatliv i løpet av et døgn. Dagene er fylt opp, og heller ikke planlegging av julemarked på barneskolen i Sandviken slipper hun unna.

Rød, ermeløs kjole. Fresvik trener. De overarmene kommer ikke av sløve kvelder under pleddet.

- Det lille jeg har av tid for meg selv bruker jeg blant annet på byfjellene. Jeg synes det er fantastisk å ha fjellene i umiddelbar nærhet. En løpetur opp der en regnværsdag gjør tankene ganske mye klarere. Mulig det er parodisk, du tenker sikkert finansjobb og merket i Birken, ikke sant, men det har jeg aldri prøvd altså, ler hun høyt.

Fire jobber på rekordtid

Fresvik begynte som forretningsutvikler i Sparebanken Vest i 2012. Det tok et halvt år før hun gikk inn i jobben som ansvarlig for Investor Relations. Ikke lenge etter ble hun finansdirektør.

- Jeg rakk å være i stillingen som CFO et halvt år før jeg gikk ut i permisjon, og jeg hadde sett for meg at jeg skulle tilbake i denne rollen. Så ringte de fra banken. De hadde nye planer for meg. "Hva tenker du om det?", spurte sjefen.

- Så, hva tenkte du?

- Jeg må ærlig innrømmet at jeg ble litt overrasket. Jeg hadde noe ledererfaring, men ikke i denne skalaen, og heller ikke med så stort resultatansvar. Men det trigget meg. Og da jeg så resten av teamet i den nye konsernledelsen, var jeg ikke i tvil.

- Hva er de store utfordringene?

- Divisjon for bedriftsmarked er en viktig enhet i banken, som har en stor utlånsportefølje på 28 milliarder kroner, hvor det å håndtere balanse mellom risiko og lønnsomhet i porteføljen er stor. For egen del kjente jeg spesielt på det å komme inn som ny i en divisjon som har et relativt erfarent lederteam, og hvordan jeg raskt skulle klare å opparbeide den respekt og tillit som en leder trenger. Hvis du skal få folk med deg, som er viktig for en leder, trenger du den tilliten og respekten.

"Usedvanlig talentfull"

Nå har hun altså blitt kåret til landets største ledertalent i E24s årlige kåring. Intelligent, kunnskapsrik og usedvanlig talentfull, sier de som kjenner henne godt.

Fresvik mente det var viktig å sitte minst mulig på kontoret i oppstarten. Hun har besøkt alle regionene og snakket med majoriteten av de ansatte i divisjonen. Hun har prioritert å delta på mange kundemøter.

- Jeg har hatt lyst til å lære meg divisjonen fra innsiden, ikke bare ved å lese rapporter. Jeg har forsøkt å lytte til hva organisasjonen forventer at jeg skal ta tak i, og bruker dette sammen med mine egne betraktninger. Så har jeg prøvd å harmonisere mine tanker med det jeg har blitt fortalt. Jeg tror det er viktig som ny leder å vise at en er opptatt av dem som skal levere resultatene - og hvordan man kan legge til rette for å lykkes. Da må du ha tett dialog med organisasjonen, for det er lett å bli virkelighetsfjern i lederrollen.

Raske beslutninger

Mye tid går med til å ta stilling til om kunder skal få lån i Sparebanken Vest.

- Vi har i underkant av 10 000 bedriftskunder som forventer at vi skal levere varene. Ofte må vi snu oss rundt og ta raske beslutninger, og da kan det være vanskelig å planlegge arbeidsdagene.

Fresvik har rett som det er svært lange arbeidsdager, men hun prøver å være hjemme flere ettermiddager og heller jobbe en del på kveldstid.

- Selv om hverdagene kan bli kaotiske og krevende med tre små barn, føles det også veldig godt, fordi ungene er en så tydelig motpol til seriøsiteten og forventningene på jobb. Barna kunne jo ikke bry seg mindre om hva jeg driver med i banken!

BCG-jobb i Oslo

- Du er ung for å være leder på dette nivået, i et tradisjonelt mannsdominert miljø?

- Det er nok fortsatt noe mannsdominert, men jeg har to kvinnelige mellomledere, og på de kundemøtene hvor vi har stilt med tre damer fra banken, har vi får positiv tilbakemelding. De opplever oss kanskje som mindre trauste og satte?

Fresvik forteller om en episode da hun var konsulent i Boston Consulting Group og ble spurt om alder.

- Det var på grensen til ubehagelig.

- Hvorfor det?

-Jeg var en dyr, nyutdannet konsulent i BCG, og bare 23 år. Det var greit å ha gode karakterer fra NHH, men hva hadde jeg egentlig erfart? Da tenkte jeg at jeg skulle hatt noen år ekstra på baken. Men en eller annen gang må man jo hoppe i det.

Til tross for spennende jobb, ble det likevel flytting til Bergen.

- Det var litt motvillig fra min side, men jeg har en mann som fikk tilbud om flyttepakke til Bergen, og som erkebergenser skulle han jo hjem på ett eller annet tidspunkt! Når jeg nå har flyttet hit, kunne jeg aldri tenke meg å flytte tilbake.

Startet med fadderuken

Fresvik visste godt at mannen ville hjem. Han var fadder under fadderuken på NHH i 1999, og de ble kjærester i studietiden.

- Hvordan hadde du det på NHH?

- Det var noen av de beste årene så langt i livet. Jeg var aktiv i studentforeningen og satt blant annet i kjernestyret. Det var en fantastisk flott gjeng. Når jeg har vært tilbake på UKEN etter at jeg var ferdig, kan jeg nesten bli litt lei meg for at den tiden er over.

Etter at E24 kåret Fresvik til landets største ledertalent, fikk hun e-post og hyggelige meldinger fra blant annet sitt gamle kjernestyre.

- Klarer du farten i hverdagen uten konstant høy puls?

- Det er vel kanskje den pulsen jeg har tunet meg inn på. Etter hvert som det har kommet flere barn, større hus og mer ansvar på jobb, må en bare senke kravene til hva en skal få til på alle arenaene når det gjelder graden av perfeksjonisme.

- Men å senke kravene på jobben, det sitter langt inne.

Fort! Fort! Fort!

Fresvik leder et stort forretningsområde og vil veldig mye, veldig fort, og hun jobber kontinuerlig med seg selv.

- Det er jo ikke jeg som skal gjøre hele jobben. Og av og til kan det faktisk være litt frustrerende. Jeg er ganske utålmodig som person - og det er nok både min styrke og min utfordring. Det er en force fordi jeg er gjennomføringssterk, men utfordringen for en leder er å få alle med seg, og få andre til å være motivert for å gjøre jobben.

- Klarer du å legge jobb-bekymringer til side?

- Jeg er nok en som tar jobben med meg hjem mentalt relativt ofte. På den andre siden, en har ikke så mye tid til å dvele lenge ved problemene i denne jobben.

- Statistikken fra din hurtigtogkarriere tilsier at du snart skal bytte jobb?

- Nei, nei! Fresvik ler godt, enda en gang. Nå har jeg ikke planlagt å bytte jobb på en god stund.

Saken har stått på trykk i NHH Bulletin nr. 4 2014.

Ragnhild Janbu Fresvik
Ragnhild Janbu Fresvik er konserndirketør for bedriftsmarkedet i Sparbanken Vest.
Foto: Helge Skodvin

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive