- Toneangivende på konkurranseøkonomi

Konkurransetilsynet har tildelt forskningsmidler til ni prosjekter innenfor konkurranserett- og økonomi. NHH-miljøet stakk av med de fleste. Konkurranse i sykehusmarkedet er ett av prosjektene.

15.05.2015 - Sigrid Folkestad


Konkurransetilsynet deler ut fem millioner kroner på bakgrunn av utlyste forskningsmidler høsten 2014, hvor det kom inn 21 søknader fra ulike kompetansemiljø.

- Vi er glade for å ha fått så mange gode søknader fra anerkjente forskningsmiljøer. Mange forskere har ønsket å arbeide med forskningstemaene tilsynet har foreslått, samtidig som flere forskere har lagt frem nye prosjektideer som de vurderer som viktig for konkurransepolitikken, sier konkurransedirektør Christine Meyer på konkurransetilsynet.no.

Forskere fra Norges Handelshøyskole og Samfunns- og næringslivsforskning fikk mesteparten av midlene. Seks av totalt ni tildelinger gikk til forskere i NHH-miljøet.

Forskning på konkurranse i sykehussektoren, prissignalisering og webportaler er tre av prosjektene som SNF nå har fått ekstra midler til å gjennomføre.

Administrerende direktør ved SNF, Svenn-Åge Dahl er meget tilfreds med tildelingene.

Portrett av administrerende direktør ved SNF, Svenn-Åge Dahl.
Administrerende direktør ved SNF, Svenn-Åge Dahl.

- Dette viser at NHH og SNF er toneangivende innenfor forskning på konkurranseøkonomi, men også at bergensmiljøet inkludert BEECLE, er svært viktig på dette fagfeltet. Prosjektene bidrar til å styrke forskningsmiljøet her i Helleveien, men også samarbeidet mellom NHH/SNF, UiB og Uni Research og mellom økonomer og jurister. Det er prisverdig at Konkurransetilsynet finansierer prosjekter i konkurranseøkonomi, som ellers er et område med relativt få finansieringskilder, sier Dahl.

Prosjektporteføljen som nå mottar forskningsmidler omfatter forskningsprosjekter og utredninger både innen juss og økonomi. Tilsynet har i vurderingsprosessen blant annet lagt vekt på å stimulere til aktivitet og oppbygging av flere forskningsmiljø innenfor konkurransefaget.

Samfunns- og næringslivsforskning har følgende prosjekter:
- Competition in Hospital markets
- Prissignalisering
- Web Portals
- Bruk av markeder og konkurranse i omsetning av matvarer - utfordringer og muligheter

Bergen Center for Competition Law and Economics har dette prosjektet:
Seminarer, internasjonal konferanse, studentstipender

Norges Handelshøyskole har følgende prosjekt:
Competition and Development of Productivity in the Retail Sector

Fakta om forskningsfondet

Det alminnelige prisreguleringsfondets formål er å benytte midlene til forskning om konkurranseforhold og pris- og konkurransepolitiske virkemidler. Fondet forvaltes av Konkurransetilsynet. Fondet har midler til forskning og utredning innenfor konkurranseøkonomiske og konkurranserettslige problemstillinger. Fondet har et tildelingsbudsjett på inntil 6 millioner kroner per år. Undervisnings- og forskningsinstitusjoner, foretak og selvstendige privatpersoner kan søke om midler fra fondet.


(Illustrasjonsbilde)

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive