22% av masteroppgavene er fremragende

- Vårens karakterer gir et riktigere bilde av studentenes ferdigheter, sier rektor Frøystein Gjesdal.

03.09.2015 - Astri Kamsvåg


På masteroppgavene i økonomi og administrasjon våren 2015 fikk 22% av studentene karakteren A. Dette er langt færre enn i 2014 og 2013 da over 40% av studentene fikk beste karakter på oppgaven. Årsaken er at NHH har fulgt anbefalingene som Nasjonalt råd for økonomisk-administrativ utdanning kom med i 2014.

- Hadde mer enn 30% av masteroppgavene oppnådd beste karakter, ville vi ha reagert. Vi er fornøyde med vårens resultat på 22%. Det var færre som fikk A, men flere som fikk B og C. Det er fremdeles få som får lavere karakterer, sier Frøystein Gjesdal.

- C er faktisk en god karakter, fortsetter han. - Det er naturlig å forvente at de aller fleste av studentene våre ligger på A, B eller C, og gjerne med en overvekt på A og B, som vi ser i resultatene nå i vår da 77% av studentene fikk A eller B på masteroppgaven sin. Husk at masteroppgaven skrives under veiledning, og mange legger svært mye arbeid ned i oppgaven. Legger vi til andelen som fikk C, ender vi på omlag 95 %, sier Gjesdal.

Mer presise

De nye karakterbeskrivelsene for masteroppgaver på siviløkonomstudiene i Norge er mer presise. De gir NHH og de andre utdanningsinstitusjonene mulighet til å skille bedre mellom de fremragende prestasjonene (A), de meget gode oppgavene (B), de gode (C), de nokså gode (D), de tilstrekkelige (E) og ikke bestått (F).

- Tidligere greide vi ikke å skille de fremragende oppgavene (A) fra de meget gode (B). Det nye systemet gjør dette mulig, forklarer Gjesdal.

Studentene er med

- Vi informerte studentene godt om bakgrunnen for omleggingen på forhånd, og vi er opptatt av at de ikke skal bli skadelidende. Årets kandidater kan altså ikke sammenlignes direkte med de som gikk ut i fjor. Den nye karakterfordelingen og andelen som får A, fremgår av karakterutskriften, og det er utarbeidet et vedlegg som forklarer dette for potensiell arbeidsgivere. Vi er godt fornøyd med prosessen, sier Frøystein Gjesdal.

Karakterbeskrivelser (kortversjon)

A: Fremragende - en fremragende prestasjon som klart utmerker seg på et nasjonalt nivå
B: Meget god - en meget god prestasjon som klart skiller seg ut
C: God - en generelt god prestasjon
D: Nokså god - en klart akseptabel prestasjon
E: Tilstrekkelig - en prestasjon som er akseptabel ved at den tilfredsstiller minimumskravene
F: Ikke bestått - en prestasjon som ikke tilfredsstiller minimumskravene

Karakterene er, som tidligere, kriteriebasert, og det foreligger ingen forhåndsdefinert karakterfordeling som skal oppnås. De nye karakterbeskrivelsene medfører at det vil være en bredere og mindre topptung karakterfordeling fra og med våren 2015 på NHH.

Les de nye utfyllende karakterbeskrivelsene på nhh.no

Les Frøystein Gjesdals blogginnlegg 22. januar 2015: For lett å få toppkarakterer?


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive