Vil skape bedre forelesere under Pedagogisk uke

- Det er vanskelig for forelesere å holde på oppmerksomheten til studentene når de er på nett på både telefon og datamaskin. Utnytt teknologien til å engasjere studentene, sier pedagogikkekspert ved Aarhus Universitet, Torben K. Jensen. Han deler triks under Pedagogisk uke 23.-26. september.

15.09.2014 - Torill Sommerfelt Ervik


- Jeg tror mange har de samme spørsmålene om pedagogikk. Målet er at de skal få mange praktiske råd, og tenke etter uken at «Det var gode ideer. Det skal jeg teste ut», sier professor og dekan for bachelorutdanningen, Kjetil Bjorvatn.

Fra tirsdag 23. til fredag 26. september inviterer han til Pedagogisk uke om hvordan man kan forbedre undervisningen, med vekt på undervisning i store fag.

- Dette er et nytt tiltak. Det er stort fokus på pedagogikk i i NHHs strategi, og i tillegg kom det frem under bachelorevalueringen at studentene mener at de blir sett og hørt for lite. I ressursløftet er det også anbefalt at vi skal bruke større ressurser på dette. Nå håper vi å satte i gang en prosess hvor pedagogikk kommer på dagsorden, sier han.

Må være motivator

Torben K. Jensen er ekspert på universitetspedagogikk, og vil lede store deler av det faglige programmet. Han arbeider fulltid med å forbedre undervisningen som leder for Centre for Teaching and Learning (CUL) ved Aarhus Universitet.

- Det er ikke effektivt å bare forelese. En underviser må i tillegg tilrettelegge for arbeid mellom timene. Kvalitet på undervisningen avhenger av hvor god man er til å motivere studentene til å jobbe med stoffet utenom undervisninger, sier han.

Det betyr blant annet å gi skikkelig tilbakemelding på oppgaver.

- Ellers lærer ikke studentene noe av oppgavene. Det kan være en utfordring for økonomisk-administrative utdanninger, fordi man har så mange studenter på hvert fag. Men da må man bruke ressursene slik at det er mulig. Og det kan gjerne organiseres slik at studentene gir hverandre tilbakemelding, sier han.

Utnytt studentenes telefoner

I følge Jensen er en av de vanligste feilene forelesere gjør, å ha dårlig sammenheng mellom undervisningsformen og eksamen.

- Da oppfattes ikke undervisningen som meningsfull, sier han.

Mobiler og datamaskiner kan gjøre studentene uoppmerksomme, men Jensen er opptatt av at ny teknologi også kan være en viktig ressurs.

- Det kan være vanskelig for forelesere å holde på oppmerksomheten til studentene når de er på nett på både telefon og datamaskin. Men man kan utnytte at de er på nettet, og bruke teknologien til å engasjere studentene. For eksempel kan man bruke avstemninger i faglige spørsmål, og se hvor mange som gir hvilket svar. Forskning viser at slike tiltak har stor effekt på læringsutbytte, sier han.

Meld deg på og se programmet for Pedagogisk uke her.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive