Tvilsomt fra Forbrukerrådet

Forbrukerrådet gjengir NHH-forskning feil, skriver forskere tilknyttet forskningsgruppen The Choice Lab i DN 29. september.

29.09.2014 - ​Ingvild Almås, Alexander W. Cappelen, Erik Ø. Sørensen og Bertil Tungodden


I Dagens Næringsliv 25. september kommenterer underdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet BN Banks politikk om å gi alle boliglånskunder den samme lånerenten.

Jensen hevder både at en slik rentepolitikk er barnslig urettferdig, og at vår forskning ved Norges Handelshøyskole støtter denne tolkningen. Det første er en tvilsom moralsk vurdering, det siste er definitivt feil.

I vårt eksperiment (publisert i Science, 2010) får barn i forskjellige aldre muligheten til å produsere verdier i et kontrollert miljø. Ettersom barna blir eldre legger de stadig større vekt på hvem som har bidratt til produksjonen når de «produserte» godene skal fordeles.

Vi kan ikke se at dette har noen implikasjoner som gjør det mer rettferdig å prisdiskriminere boligrenter innenfor risikoklasse slik at de selvsikre og best informerte betaler lavere renter, mens forsiktige og dårligere informerte låntagere skal bidra til ekstra overskudd i bankene ved å betale renter over kapitalkostnadene.

Selvsagt legger de godt informerte pruterne ned innsats i prutingen sin, men i motsetning til deltagerne i våre studier så fører ikke nødvendigvis denne innsatsen til økt verdiskaping. Det er derfor ikke grunnlag i vår forskning for å si at folk som mener lik rente er rettferdig tenker som en 12 åring.

Innlegget er skrevet av Ingvild Almås, Alexander W. Cappelen, Erik Ø. Sørensen og Bertil Tungodden, The Choice Lab, Institutt for samfunnsøkonomi på NHH.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive