Raftoprisen til russisk menneskerettsorganisasjon

Pavel Chikov, Agora (Foto: Agora)

Raftoprisen 2014 tildeles den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Agora ved leder Pavel Tsjikov.

25.09.2014 - Red.


"Tildelingen er en anerkjennelse av Agoras utrettelige og profesjonelle arbeid for å forsvare rettssikkerhet og andre menneskerettigheter i et Russland hvor organisasjoner og enkeltpersoner utsettes for tiltakende press fra landets myndigheter," heter det i en pressemelding fra Raftostiftelsen.

Agora er en føderal sammenslutning etablert i 2005 av menneskerettighetsorganisasjoner i byene Kazan, Cheboksary og Tsjita. Den består av rundt 35 jurister som fører saker knyttet til myndighetenes overgrep i de fleste av Russlands regioner.

En av de viktigste aktivitetene er forsvar av aktivister, bloggere, journalister og ikke-statlige organisasjoner mot offentlige instansers ulovlige handlinger. Agora jobber gratis for sine klienter, men juristene får betalt gjennom donasjoner til organisasjonen.

Raftostiftelsen ble etablert i 1987 for å minnes professor Thorolf Raftos arbeid og engasjement. Thorolf Rafto (1922-1986) var professor og foreleser i økonomisk historie ved NHH.

Han inspirerte studenter og kolleger gjennom sitt engasjement for undertrykte, dissidenter og forfulgte. Raftos budskap til studentene var at alle har et ansvar for sine medmenneskers livsvilkår, heter det i meldingen fra Raftostiftelsen i Bergen.

Raftoprisen deles ut søndag 2. november 2014 på Den Nationale Scene (DNS) i Bergen. Prisen består av et diplom og en sjekk på USD 20 000.

"Situasjonen for menneskerettighetsorganisasjoner i Russland er i dag så vanskelig at Agora ikke kan ta imot prisbeløpet som følger med Raftoprisen," heter det i pressemeldingen fra Raftostiftelsen.

Les mer på www.rafto.no


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive