Enklere regler - bedre anskaffelser

Kurt Brekke (Arkivfoto: Helge Skodvin)

Det går an å forenkle det norske anskaffelsesregelverket, ifølge Forenklingsutvalget. I sommer var utvalget ferdig med sin innstilling og leverte NOU-rapporten til næringsminister Monica Mæland.

12.09.2014 - Tekst: Sigrid Folkestad


Professor Kurt Richard Brekke fra Institutt for samfunnsøkonomi har sittet i Forenklingsutvalget, som har vært ledet av advokat Inger Roll-Matthiesen.

Utvalget startet sitt arbeid 30. januar 2013 og overrakte innstillingen 10. juni i år.

NOU-rapporten er nå ute på høring, med frist 31. september 2014.

Offentlige kontrakter

Formålet med Forenklingsutvalgets arbeid har vært å foreslå endringer i den såkalte særnorske delen av gjeldende regelverk for offentlige anskaffelser, innenfor klassisk sektor. Dette er offentlige kontrakter under en million kroner/1,6 millioner kroner for varer og tjenester, og 40 millioner for bygg- og anleggskontrakter.

- Rapporten er et svært viktig steg på veien mot et enklere regelverk. Det offentlige kjøper inn for rundt 400 milliarder kroner årlig. Vi ønsker at så mange som mulig forstår regelverket og kan delta i konkurranser om offentlige kontrakter, sa næringsminister Monica Mæland i en pressemelding.

Ett av viktigste forslagene i rapporten Enklere regler - bedre anskaffelser innebærer en slutt på forhandlingsforbud ved anbudskonkurranse.

- Forslaget gir offentlige innkjøpere større fleksibilitet. En rekke prosedyrebestemmelser er fjernet med det formål å effektivisere selve anskaffelsesprossessen både for offentlige innkjøpere og private leverandører.

Feilslåtte bestillinger

I tillegg til økt fleksibilitet, vil forslaget til nytt regelverk gjøre det enklere for oppdragsgivere å gjennomføre forhandlinger med leverandørene, mener Brekke.

Stat og kommuner bruker store summer på feilslåtte bestillinger av varer og tjenester. Forslaget betyr at det nå blir mulig for oppdragsgivere og leverandører å snakke sammen etter tilbudsfristen, og tilpasse tilbudene slik at kontraktene blir så gode som mulig.

Et annet forslag er ønske om mindre papir. Krav om full dokumentasjon skal gjelde bare for vinneren. I dag blir det ofte stilt omfattende krav til dokumentasjon. Forenklingsutvalget ønsker også mer digitalisering. All kommunikasjon skal på sikt foregå
elektronisk.

- Vi foreslår nye regler for helse- og sosialtjenester. Forslaget innebærer blant annet at sluttbrukeren får innvirkning på hvilken leverandør som skal få kontrakten.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive