NHH Bulletin med nytt nummer
Hva har vi lært av finanskrisen? Dette er ett av temaene i den nye utgaven av NHH Bulletin som denne uken går ut til abonnentene.
15.10.2014 - Tekst: Sigrid Folkestad
Professor Øystein Thøgersen har sammen med Erling Steigum fra BI skrevet en artikkel om hvordan bankkrisen på 1980- og 90-tallet påvirket norsk penge- og finanspolitikk. For bare 30 år siden ble rentemøter avholdt i dypeste hemmelighet. Målet var å overraske mest mulig.
Professor Øystein Thøgersen.
- Folk heiet på sentralbanksjef Hermod Skånland som forsøkte å ta hele nasjonen på sengen. Man våknet om morgenen og hørte på radioen at «Norges Bank har besluttet å heve renten fire prosentpoeng av hensyn til kronekursen». Ingen visste at det var noe rentemøte engang, sier professor Øystein Thøgersen til NHH Bulletin.
Flere makroøkonomer
I dag er uventede endringer det verste en sentralbank kan finne på. Overraskelsene er begrenset til litt uvanlige ordvalg i fotnotene.
En annen makroøkonom ved Institutt for samfunnsøkonomi, professor Gernot Doppelhofer, har skrevet en forskningsartikkel om Europas økonomiske vekst. Sammen med internasjonale forskerkolleger har Doppelhofer undersøkt 48 mulige avgjørende faktorer for vekst i Europa.
Oppsummert finner forskerne at den økonomiske veksten i Europa drives av at fattige land og regioner tar igjen rikere europeiske områder.
Kriseprogrammet mot slutten
Satsningsprogrammet Krise, omstilling og vekst er ved veis ende.
- Vi har ei omstillingskrise og må gjøre noe med insentiva til å innovere, konkurrere og ta risiko, konkluderer Victor D. Norman. Denne høsten avslutter han og resten av forskerne i Krise, omstilling og vekst-programmet sitt arbeid.
Norman & co arrangerer Høstkonferansen i Oslo 22. oktober, der blant andre næringsminister Monica Mæland og leder av Produktivitetskommisjonen, Jørn Rattsø, skal innlede.
Pengevoktere fyller 200 år
- Når du får til den gode dialogen, det er da det skjer ting, en bevisstgjøring som er helt spesiell. Noen kaller det for «det magiske sparket», sier Jennybeth Ekeland i AFF. Hun har jobbet med mentoring i 15 år.
I begynnelsen av oktober lanserte hun fagboken «Mentoring. Lærende allianser i ledelse».
I 2016 fyller Norges Bank 200 år. Jubileet skal markeres med en fagbok av og for økonomer. Klovland er en av tre forskere som skriver verket om pengehistorien og Norges Bank. Sammen med forsker Lars Fredrik Øksendal og direktør Øyvind Eitrheim, begge fra Norges Bank, jobber de med et manus som skal gis ut på et større internasjonalt forlag.
Professor Jan Tore Klovland og forsker i Norges Bank Lars Fredrik Øksendal.
Foto: Helge Skodvin
Last ned pdf-versjon av bladet på nhh.no
Forskningssaker og aktuelt stoff blir publisert på forskning.no. Alle sakene kommer på Paraplyen.
|