Disputas: Innføring av forretningssystemer

Ann Kristin elstad

Ann-Kristin Elstad disputerer for doktorgraden ved NHH torsdag 12. juni med avhandlingen Critical Success Factors When Implementing An Enterprise System - An Employee Perspective.

04.06.2014 - Red.


Organisasjonsendringer som omfatter innføring av forretningssystemer, som for eksempel SAP eller Contiki, er en av de vanskeligste oppgavene ledere står overfor, og mange implementeringsprosjekter karakteriseres som fiaskoer.

En forutsetning for å utnytte forretningssystemers potensial til å effektivisere arbeidsprosesser er at de ansatte tar systemet i bruk.

Til tross for omfattende forskning på implementering av forretningssystemer, har det vært få undersøkelser som går eksplisitt på forholdet mellom ledere og ansatte.

Ann-Kristin Elstad har siden 2008 fulgt innføringen av et forretningssystem i fire enheter i et norsk konsern. Hun har spesielt studert hvordan ledernes håndtering av de ansatte i forbindelse med innføringen har påvirket utnyttelsen av systemet.

Resultatene viser at systemet blir brukt som intendert i to enheter, en konsernavdeling og en forretningsenhet. I to forretningsenheter brukes systemet i liten grad.

I litteraturen vektlegges spesielt toppledernes betydning for vellykket innføring av forretningssystemer. Elstads undersøkelse viser at mellomlederne også spiller en vesentlig rolle, et forhold som stort sett har vært oversett i tidligere undersøkelser.

I enhetene hvor forretningssystemet brukes som intendert, har mellomlederne eksplisitt pålagt sine ansatte å bruke systemet. De har lojalt fulgt opp den strategiske beslutningen om omlegging.

Et annet hovedfunn er betydningen av at topp- og mellomledere kommuniserer effektivt med hverandre og med de ansatte.

Effektiv kommunikasjon innebærer blant annet at topplederne må forklare behovet for organisasjonsendringen til hver enhet, belyst med eksempler på problemer fra den enkelte enheten.

I de to enhetene hvor forretningssystemet brukes som intendert, har mellomlederne gjentatt behovet for omleggingen og påpekt fordeler ved forretningssystemet i sin daglige kontakt med sine ansatte.

Undersøkelsen viser dessuten at brukerinvolvering, kontekstspesifikk opplæring, oppfattet brukervennlighet og oppfattet nytte er kritiske faktorer ved innføring av forretningssystemer.

Ann-Kristin Elstad (f. 1979) har vært doktorgradsstudent ved Institutt for strategi og ledelse, NHH. Hun var stipendiat innenfor IT-ledelse ved Høgskolen i Buskerud. Elstad har en cand.merc. grad fra Høgskolen i Buskerud. Hun jobber nå som forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og høgskolelektor II ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Veiledere:
Professor Anna Mette Fuglseth, Institutt for strategi og ledelse, NHH
Professor Øystein Sørebø, Handelshøgskolen og fakultet for samfunnsvitenskap, Høgskolen i Buskerud and Vestfold.

Tid og sted:
Kristian Gerhard Jebsen-senteret ved NHH, torsdag 12. juni 2014
Prøveforelesningen starter klokken 11:15 og disputasen klokken 13:15.

Tema for prøveforelesning: Discuss what we know - and do not know - about successful implementation of enterprise systems. Identify gaps in our present knowledge and discuss theoretical and methodological challenges of filling these gaps.

Kontakt: Ann-Kristin.Elstad@ffi.no


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive