Vil ha akademikerkvinner inn i styrene

- Vi tror at kvinner fra akademia kan by på en helt spesiell kompetanse i norske styrer, sier adm. dir. i Falck Nutec, Eli Sætersmoen. I januar har hun kurset NHH-kvinner i styrearbeid.

31.01.2014 - Torill Sommerfelt Ervik


- Vi er først og fremst motivert av at vi ønsker mangfold i styrene. Jeg mener at talent er likt fordelt mellom menn og kvinner, og styrearbeid er en spennende setting som jeg unner alle kvinner å delta i, sier Sætersmoen.

Sammen med psykolog Synnøve Nesse fra Falck Nutec har hun satt sammen et styrekurs for kvinner ved NHH som de to mener adresserer de mest sentrale elementene i godt styrearbeid. Nesse er også doktorgradsstudent ved NHH.

Nettverk

Tall fra SSB viser at det er stor ubalanse mellom menn og kvinner i norske styrer. I 2013 var åtte av ti styrerepresentanter i aksjeselskapene menn, og seks av ti i allmennaksjeselskap.
- Det er interessant at menn i akademika får slike stillinger, mens kvinner ikke gjør det, sier Nesse.
I følge Sætersmoen skyldes mankoen på kvinner at de ikke har tilgang til styrene.
- De er i andre nettverk og møtes rett og slett ikke, sier hun.
- Men det som er positivt med slike kurs er at vi ser ut fra oppmøtet at det ikke er motivasjon det står på, sier Nesse.
Rundt 30 kvinner meldte seg på styrekurset i januar.

Viktig ressurs

Målet med kurset er å gi kvinner en smakebit på hva styrearbeid går ut på.
­- Vi ønsker å få frem risikoene og gledene. Vi vil gi kvinnene et vurderingsgrunnlag til å finne ut om dette er noe de har lyst å prøve seg på, og samtidig sko dem til å gå inn i styrene, sier Sætersmoen.
Hun tror at styrene går glipp av en viktig ressurs i akademikerkvinnene.
- Styrene trenger kompetanse som jeg tror mange av akademikerne sitter på, for eksempel innen krisehåndtering, sier hun.
Sætersmoen og Nesse ser også for seg at kurset kan videreutvikles og tilbys flere kvinner. De vil også arbeide for å lage en database for potensielle styremedlemmer, samt et nettverk mellom deltakerne og potensielle eiere/styrer.
- Målet er at flere kvinner skal søke den typen utfordring, og å ønske den type arbeid, sier Sætersmoen.

Et knippe av de nærmere 30 NHH-kvinnene som deltok på styrekurset denne uken.
Foto: Torill Sommerfelt Ervik

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive