- Tillit og BNP er korrelert

"The Agnar Sandmo Lecture on Public Policy" ble i år avholdt på NHH for syvende gang. Foreleser var professor Ernst Fehr fra universitetet i Zürich.

17.01.2014 - Erik Nordbø, Foto: Hallvard Lyssand


Fehr er en prisvinnende samfunnsøkonom som har kommet med viktige bidrag innenfor adferdsøkonomi og eksperimentell økonomi. I tillegg anses han som en av grunnleggerne av det moderne fagfeltet nevroøkonomi, som retter fokus mot hvilke fysiske prosesser i hjernen som påvirker økonomiske valg.

Tillit og suksess

Innholdet i torsdagens forelesning, som hadde navnet Institutions and Trust - Does trust cause lasting Improvements in Economic Outcomes?, handlet om effekten av tillit mellom økonomiske aktører på suksessen til det økonomiske systemet aktørene opererer i.

The gift exchange game

- Det finnes mye forskning som beskriver en klar positiv korrelasjon mellom disse faktorene, hevdet Fehr, men det er ikke påvist at tillit forårsaker suksess. Mange skeptikere er derfor ikke overbevist, fortsatte han.

Fehr mener å ha bevist denne direkte effekten, og har brukt et spill han selv har vært med å utvikle, the gift exchange game, for å beskrive mekanismen som fører til denne kausaliteten.

Spillet foregår ved at en spiller tilbyr en gave, i dette tilfellet lønn, til en motspiller. Motspilleren velger deretter, i rollen som arbeidstaker, hvor stor arbeidsinnsats han vil yte for å gjengjelde lønnen.

- Ved å tilby en høy lønn i utgangspunktet, argumenterte Fehr, skaper man en moralsk forpliktelse hos motspilleren til å gjengjelde ved å yte en høy innsats. Dette vil igjen bekrefte at det høye lønnsnivået i utgangspunktet var riktig, og føre til økt gjensidig tillit mellom partene.

Pålitelighet en forutsetning

Fehr understreket imidlertid at lover og institusjoner som sørger for pålitelighet i samfunnet er en forutsetning for at dette forholdet skal fungere. Pålitelighet, i denne konteksten, betyr at det finnes sosiale preferanser og incentiver for å handle tillitsfullt.

- Hvis tillit ikke er underbygget av pålitelighet, forsvinner den fort, forklarte han.

Professor emeritus Agnar Sandmo sammen med Ernst Fehr og årets Sandmo Junior Visiting Fellow, førsteamanuensis Kathrine V. Løken frå UiB (helt til høyre). Professor Bertil Tungodden til venstre.
Professor Fehr foreleste om institusjoner og tillit for et fullsatt Aud. Agnar Sandmo.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive