Professor Bjarne Espedal blir emeritus

Bjarne Espedal (Arkivfoto)

Bjarne Espedal ved Institutt for strategi og ledelse blir professor emeritus.

29.08.2014 - Red.


Bjarne Espedal er født i Fjaler i Sunnfjord og er cand.polit. fra Universitetet i Bergen (1972), hvor han også tok graden dr.philos i 1996.

Espedal startet sin forskningskarriere ved Institutt for offentlig administrasjon og organisasjonsteori ved Universitetet i Bergen, hvor han var vitenskapelig assistent fra 1971 til 1973.

Deretter arbeidet han ved Administrativt forskningsfond (AFF) ved NHH. Først som konsulent, deretter som seniorkonsulent og forsker fram til 1991, da han hadde forskningsopphold ved Stanford University.

Fra 1992 har Bjarne Espedal vært ansatt ved NHH, først som amanuensis og fra 1996 som førsteamanuensis. Bjarne Espedal ble professor ved NHH i 2008.

Bjarne Espedal har gjennom hele sin karriere vært interessert i ledelse, ledelsesutvikling, organisasjonsutvikling og endringsprosesser. Han har både skrevet om dette i utallige skrifter fra AFF og deltatt i gjennomføringen av AFFs Solstrandprogram. På AFF deltok han også i en rekke programmer for leder- og organisasjonsutvikling i både privat og offentlig sektor.

Siden 1992 har Bjarne Espedal vært ansatt ved Institutt for organisasjonsfag, som siden fusjonerte med to andre institutter og ble til Institutt for strategi og ledelse.

Espedal har i denne perioden viet sin forskning til læring og omstilling i organisasjoner. Han har også vært knyttet til Samfunns- og næringslivsforskning (SNF).

Bjarne Espedals doktoravhandling tok for seg hvordan mennesker i en organisasjon lærer av egen og andres erfaringer. Avhandlingen fokuserer på hvordan folk kan bruke ulike strategier for å lære, enten ved å anvende velkjent og etablert innsikt, eller ved å prøve ut nye ideer i praksis. Espedal fant at de fleste organisasjoner velger den første strategien.

Under arbeidet med avhandlingen oppholdt Bjarne Espedal seg ved Stanford University, hvor han fikk gode innspill fra et meget godt og velkjent forskningsmiljø. Han har også senere hatt forskningsopphold ved Standford.

Siden tusenårsskiftet har Espedal vært meget aktiv innenfor eksternt finansiert forskning. Han var leder for den norske delen av et EU-finansiert prosjekt om betydningen av lederutvikling og en sentral medarbeider i «GOLD» prosjektet og «Beyond Budgeting».

Kollegaer fra disse prosjektene viser til hans store samarbeidsevne og gjennomføringskapasitet. En rekke av hans artikler fra disse prosjektene resulterte i artikler i journaler på det øverste faglige nivået.

I forlengelse av GOLD prosjektet utga Espedal sammen med to AFF-kollegaer boka «Leadership Development in Multinational Companies». I tillegg at boka skal brukes av AFF i sitt arbeid med multinasjonale selskaper, er boka pensum på et NHH-kurs.

Venner og kolleger ved Institutt for strategi og ledelse ved NHH, ønsker Bjarne Espedal lykke til i sin nye tilværelse.

På vegne av instituttet,
Paul Gooderham


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive