Viderefører ledelsesmodell

Ledelsesmodell (Illustrasjon)

NHHs styre vedtok mandag å videreføre ordningen med todelt ledelse. Samtidig ble det vedtatt nyutformede instrukser som nedfeller rollene og funksjonene til høyskolens rektor og administrerende direktør.

13.09.2012 - Hallvard Lyssand


Etter en grundig gjennomgang av styringsstrukturen ved NHH, vedtok det daværende styret i september 2008 å videreføre todelt ledelsesmodell ved høyskolen.

Vedtaket inneholdt en del forutsetninger som skulle følges opp for å styrke intern kommunikasjon, samhandling og beslutningsprosesser. Styret bad blant annet om at spørsmålet om ledelsesmodell ble vurdert på nytt i løpet av neste styreperiode.

Målet med forutsetningene var å sikre at styringsstrukturen var best mulig tilpasset høyskolens strategiske utfordringer.

Fortsatt todelt

Det sittende styret har hatt saken oppe til behandling både i desember 2011, i juni i år og sist på møtet mandag 10. september.

En høring våren 2012 viste et klart flertall for å beholde modellen med valgt rektor, som også er styreleder, og en administrerende direktør. Dette er også hovedmodellen i Universitets- og høyskoleloven.

I møtet mandag vedtok styret å videreføre denne modellen ved NHH.

Instruks for ansvars- og arbeidsdeling

Samtidig ble det vedtatt instrukser for rektor og administrerende direktør.

Disse er utformet etter en bestilling fra styret i junimøtet, og er i tråd med Universitets- og høyskoleloven, som fastslår at styret skal fastsette instruks for institusjonens daglige ledelse for å avklare ansvars- og arbeidsdeling.

NHHs administrerende direktør har hatt en slik instruks siden utgangen av 2009. Denne er nå justert på noen punkter. Instruksen for rektor er nyutformet.

Universitets- og høyskoleloven paragraf 10-1 og 10-3 danner rammene for instruksene. I tillegg er lovens bestemmelser utfylt gjennom internt regelverk.

"Rektor velges sammen med prorektor og (eventuelt) viserektor som et team som sammen utgjør høyskolens øverste faglige ledelse. Administrerende direktør tilsettes av styret og har ansvaret for den samlede administrative virksomheten," heter det i den vedtatte instruksen.

Videre fastslås det at rektor og administrerende direktør har et felles ansvar for å sikre godt og effektivt samspill på øverste nivå, og å legge til rette for velfungerende samarbeid i hele organisasjonen.

Som ledd i saksforberedelsene har administrasjonen blant annet gått gjennom tilsvarende instrukser ved universitetene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Les instruks for rektor og administrerende direktør i pdf-versjon på styrets sider på nhh.no


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive