Styrker skatteforskning med nytt senter

NHH (Illustrasjon)

I dag blir NHHs nye skatteforskningssenter Norwegian Center for Taxation høytidelig åpnet av finansminister Sigbjørn Johnsen. Forskere skal jobbe med skatteunndragelse, beskatning og offentlig økonomi.

19.09.2012 - Sigrid Folkestad


I dag, onsdag 19. september, åpner finansminister Sigbjørn Johnsen skatteforskningssenteret «Norwegian Center for Taxation» (NoCeT) ved NHH. Senteret blir etablert i regi av NHH og SNF med professor Guttorm Schjelderup som senterleder.

Den formelle åpningen og det faglige programmet finner sted i Auditorium Agnar Sandmo fra klokken 10.15 til 12.15.

Her markeres også åpningen av Oslo Fiscal Studies ved Økonomisk institutt ved UiO.

De to skatteforskningssentrene er en del av en ny og langsiktig satsing på å bygge opp sterke fagmiljøer innen norsk og internasjonal skatteforskning.

Tradisjonelt har skatteforskningen først og fremst sett på samfunnsøkonomiske virkninger av skatt. De nye sentrene skal blant annet forske på temaer som skatteunndragelser og hva som påvirker skattyteres etterleving av lover og regler.

Begge de nye sentrene får støtte fra Norges Forskningsråd. Senteret ved NHH får dessuten finansiering fra Skattedirektoratet.

Skatt og offentlig økonomi

NHH har lenge hatt en sterk posisjon i offentlig økonomi og skattespørsmål med forskere som Kåre Petter Hagen, Terje Hansen, Jan Mossin og Agnar Sandmo.

SNF etablerte for flere år siden forskningsprogrammet «Skatt og offentlig økonomi» som omfatter prosjekter om hvordan offentlig politikk bør utformes, hvordan offentlig politikk påvirker individers beslutninger og bedrifters atferd, samt hvordan skattesystemet påvirker økonomiens virkemåte.

Det var innenfor dette SNF-programmet at NHH og SNF tok initiativ til et samarbeid med Skattedirektoratet for å drøfte om det var mulig å etablere et varig partnerskap med mål om å gjenoppbygge et aktivt forskningsmiljø innenfor offentlig økonomi ved NHH.

Målet med initiativet var overlappende med en rekke av Forskningsrådets program for skatteøkonomisk forskning.

- Vi mente at vårt SNF-program og Forskningsrådets målsetninger med deres forskningsprogram, var komplementære og foreslo derfor å fusjonere for å skape en bredere og større senter, sier Guttorm Schjelderup.

Faglig program

I tillegg til finansminister Sigbjørn Johnsen deltar også skattedirektør Svein R. Kristensen og, leder for Skatteøkonomisk forskningsprogram i Norges Forskningsråd, professor Jan Södersten under åpningen onsdag.

Etter den formelle åpningen følger et faglig program.

Professor Schjelderup holder foredraget «Lukkede jurisdiksjoner og global økonomi».

Professor Thomas Gresik fra University of Notre Dame presenterer artikkelen «Promoting Beneficial Foreign Investment Through Tax Policy».

Professor Vidar Christiansen fra Universitetet i Oslo foreleser om optimal beskatning - status og utfordringer.

Offisiell åpning av Norwegian Center for Taxation (NHH/SNF)og Oslo Fiscal Studies (UiO)
Dato: Onsdag 19. september 2012
Tid: 10.15-12
Sted: Aud. Agnar Sandmo, NHH

Les mer på nhh.no


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive