NHH-stipendiat til Grand Prix

Morten Sæthre (foto: Forskningsdagene)

NHH-stipendiat Morten Sæthre skal representere høyskolen i årets «Forsker Grand Prix». Han lover å gi publikum et lettbeint show neste fredag.

10.09.2012 - Hanna Sommerstad


Den årlige formidlingskonkurransen «Forsker Grand Prix» arrangeres i regi av Forskningsdagene. Konkurransen går ut på at ti unge forskere skal kommunisere essensen av sin research på kun fire minutter.

I løpet av denne korte tiden må de klare å trollbinde både publikum og fagjury, og de fire beste går videre til en finale hvor de får nye seks minutter på scenen. Konkurransen går i år av stabelen den 21. september, altså neste fredag.

NHH-stipendiat Morten Sæthre deltar i konkurransen, og gruer seg ikke nevneverdig til å stå på scenen.

- Jeg spiller gitar og gikk på musikk, dans og drama-linjen på videregående, så jeg liker å underholde. Men det er klart at det blir annerledes å stå der uten gitaren foran meg, sier han.

Med «halvliter'n» i hånda

Når Paraplyens utsendte utfordrer ham til å forklare temaet for forskningen sin ved hjelp av kun én setning, kommer svaret kontant:

- Jeg ser på hvorvidt utenlandsk eierskap hindrer fagforeningers evne til å sikre høye lønninger for de ansatte, forklarer Sæthre.

Han har laget et kreativt opplegg rundt presentasjonen av sin research. Sæthre skal nemlig spille flere karakterer, og publikum vil blant annet få se den unge forskeren som fagforeningsleder.

- Jeg har lagt det opp litt som en sketsj. Det blir lettbeint underholdning tilpasset et publikum som sitter med «halvliter'n» i hånda, sier Sæthre, men legger til at grunnprinsippene i forskningen likevel vil bli kommunisert tydelig.

Integritet i behold

- God forskningsformidling er viktig fordi vi som forskere har plikt på oss til å la folk få vite hva skattepengene deres blir brukt til. Men det handler også om folkeopplysning og at folk har godt av å få innsikt i ny kunnskap, mener Sæthre.

Han tenker at det er viktig å tilpasse seg det publikummet man ønsker å formidle forskningen til, og har fått hjelp med både kroppsspråk, stemmebruk og dramaturgi av en profesjonell coach. Dette er innspill Sæthre også vil ta med seg i jobben som foreleser på NHH.

- Jeg tror absolutt at det er mulig å kombinere lettbeint forskningsformidling med høy faglig integritet, selv om forskningsformidling på denne måten krever en kraftig forenkling av temaer og språk, sier Sæthre.

Gratis billetter slippes i dag kl. 12:00. Reserver billetter på forskningsdagenes nettside


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive