- NHH er en viktig del av identiteten min

Etter over 30 års tilknytning til Norges Handelshøyskole pensjonerer nå Per Ivar Gjærum seg. Den tidligere NHH-rektoren og førsteamanuensis ved Institutt for foretaksøkonomi har siste arbeidsdag 1. februar 2012.

31.01.2012 - Espen Bolghaug


Paraplyen møter ham på kontoret i sjette etasje i Høyblokken en av de siste arbeidsdagene. Med utsikt over byggeplassen, som snart skal bli til «Nybygget», kan Gjærum konstatere at han har hatt mange fine år ved høyskolen.

- Helt siden jeg kom hit som student i 1968 har NHH vært en viktig del av identiteten min, sier Gjærum som trygt kan kalles en ekte «NHH-er».

Undervisning og faglig fordypning

Pedagogen: Gjærum er kjent som en glimrende foreleser, både blant studenter og næringsliv.
Foto: Arkiv.

Etter å ha tatt høyere avdelings eksamen ved NHH i 1975,arbeidet Gjærum utenfor NHH-miljøet frem til 1982, da han returnerte til en amanuensisstilling. Det var muligheten til å undervise som var den største drivkraften bak Gjærums valg om å ta en jobb ved høyskolen.

- Jeg liker å undervise og formidle kunnskap til ungdommer. Her ved NHH har vi flinke og engasjerte studenter, noe som gjør det ekstra interessant. I tillegg har jeg fått muligheten til å fordype meg faglig på et nivå man vanskelig kan gjøre noe annet sted.

At Gjærum er en ekte pedagog har han demonstrert flere ganger. Han har forfattet flere lærebøker, alle med det til felles at de har praktiske problemstillinger i fokus, og han er kjent som en god foreleser.


Håper på spreke pensjonistår

Møterom: Så populær var Gjærum som rektor, at studentene valgte å oppkalle et egent møterom etter ham.
Foto: Arkiv.

Men nå er det altså over. Den akademiske karrieren skal erstattes med mer tid til kona, barna, barnebarna, storfamilie og venner. Kanskje blir det også litt mer tid til å dyrke hobbyer.

-Hvorfor velger du pensjonisttilværelsen nå?

- Jeg håper på noen spreke år som pensjonist, og jeg gleder meg til å bruke mye tid på alt det jeg synes er gøy utenfor kontor, møterom og auditorier. I tillegg har også min kone pensjonert seg, og det spiller også inn.

- Hva skal du bruke tiden på?

- Friluftsliv, ski og fisking er noe jeg vil bruke mer tid på fremover. Også er jeg glad i å være vaktmester. Hogge ved, snekre, fikse litt på hus og hytte og slikt, forteller Gjærum.


Rektor Gjærum

Godt samarbeid: Da Gjærum var rektor ved NHH var det Lars Mathiesen som var prorektor.
Foto: Arkiv.

Populær rektor: I perioden 2001-2005 var Per Ivar Gjærum rektor ved NHH.
Foto: Arkiv.


Gjærum har hatt flere administrative verv ved NHH, blant annet som instituttstyrer og prorektor. Det var derfor kanskje ikke så unaturlig at han til slutt endte opp som rektor da Victor D. Norman forfulgte en politisk karriere i Kjell Magne Bondeviks andre regjering.

- En ting er å hoppe etter Wirkola, noe annet er å våkne i ovarennet, sa Gjærum høsten 2001, da han inntok rektorposisjonen.

Men nedslaget ble til 20 i stil. Gjærum var en populær rektor, både blant studenter og ansatte ved NHH. Så populær var Gjærum, at studentene valgte å oppkalle et møterom etter ham.

Les mer i Paraplyen-saken «Per Ivar Gjærums møterom» her.

-Perioden som rektor er noe jeg har mange gode minner fra. Det var blant annet interessant å få møte så mange personer utenfor NHH, og å se hvor høyt respektert høyskolen og de ansatte er i mange sammenhenger, sier han.

På spørsmål om det er noen enkelthistorier fra perioden som rektor han husker godt, må han tenke seg om. Det er nemlig mange historier å ta av.

- Da Finn (Kydland, journ. anm.) ble tildelt Nobelprisen var det mye som skjedde. Vi holdt det gående i fire-fem dager. Finn ville jo aldri legge seg, ler Gjærum, som mener Kydland representerte NHH på en veldig god måte.

Gjærum var rektor da omleggingen til ny studiestruktur foregikk. Innføringen av strukturen med bachelor og master bydde på flere kampsaker for høyskolen.

- Vi ville beholde Siviløkonomtittelen, og vi ville at våre bachelorstudenter skulle være sikret en plass på høyskolens masterprogram. Begge deler fikk vi igjennom, sier han fornøyd.


Nobelpris: Rolf jens Brunstad (til venstre) Finn E. Kydland ( I midten) og Per Ivar Gjærum (til høyre) kan skåle etter at Kydland ble tildelt Nobelprisen.
Foto: Arkiv.

-En samlende og hyggelig kar

Frode Sættem er instituttleder ved Institutt for foretaksøkonomi, og har selv hatt Gjærum som foreleser da han på 80-tallet utdannet seg til Siviløkonom ved NHH.

- Per Ivar er en glimrende pedagog. Det å gi studentene god anvendt kunnskap underbygd med økonomisk intuisjon er nok hans største styrke og kjennetegn. Dette har han også dratt med seg inn i lærebøkene han har forfattet, som er skrevet med en klar og sikker penn, sier Sættem.

Sættem mener også den administrative innsatsen Gjærum har lagt ned har spilt en viktig rolle for Norges Handelshøyskole.

- Skal denne "butikken" gå rundt må noen ta lederansvar, og det har Per Ivar virkelig gjort gjennom sine verv som blant annet instituttstyrer, prorektor og rektor. Dessuten er han en samlende og hyggelig kar, derfor vil vi savne å ha ham rundt oss i hverdagen, fortsetter Sættem.

Et sosialt tiltak Gjærum sto for i sin tid som NHH-rektor var servering av hjemmebrente mandler på høyskolens juleavslutning. Oppskrift og fremgangsmåte finner du her.

La grunnlag for dagens NHH

Rektor Jan I. Haaland satt i Høyskolens styre i Gjærums tid som rektor før han tok over rektorvervet etter Gjærum i 2005.

- I Per Ivars rektortid ble grunnlaget lagt for at NHH nå er meget vel tilpasset den nye studiestrukturen, og vi har kunnet utnytte det til å styrke vår posisjon både nasjonalt og internasjonalt. Mye av den strategiske plattformen for høyskolens videre utvikling ble også lagt i den perioden, så vi som har overtatt i rektoratet etter hans tid, har mye å takke Per Ivar for.

- Vi er også takknemlig for hans betydelige bidrag til utviklingen av den økonomisk administrative utdanningen på høyskolen og nasjonalt, avslutter Haaland.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive