Flere starter karrieren i utlandet
I et fortsatt godt arbeidsmarked for nyutdannede NHH-kandidater, velger nå flere å starte sin karriere utenlands.
10.02.2012 - Red.
- Arbeidsmarkedet for nyutdannede siviløkonomer fra NHH er fortsatt godt og kandidatene synes å være svært attraktive, heter det i årets arbeidsmarkedsundersøkelse.
Stadig flere nyutdannede velger nå å starte sin karriere i utlandet, og i 2011 valgte ni prosent av NHH-kandidatene å gjøre det. De siste årene har denne andelen steget jevnt og trutt. I 2005 var det kun to prosent av kandidatene som begynte i arbeid utenfor landets grenser.
- Veksten i andel kandidater som starter sin karriere i utlandet er svært positiv. Norsk næringsliv trenger økonomer som henter impulser og erfaring fra en internasjonal arena, sier rådgiver Eivind Drange ved NHH.
Begynnerlønn over 500.000
Lønnsnivået for de nyutdannede går også opp, og ligger i snitt på 420.000 kroner. Med tilleggsgoder passerer for første gang begynnerlønnen i snitt 500.000.
Kanskje ikke uventet er konsulentbransjen lønnsledende, sammen med mediebransjen. De som går inn i offentlig administrasjon tjener ikke lenger minst, men har passert blant andre revisjons-, IT/tele- og energibransjen.
Årets undersøkelse viser også at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn er minimal. Unntaket er konsulentbransjen, hvor menn fremdeles tjener mer.
Arbeidsledigheten for de nyutdannede er også lav. 90,6 prosent av alle kandidatene - og 93,7 prosent av alle som faktisk har søkt arbeid - ar fått relevant jobb etter studiene. 2,3 prosent regnes som arbeidsledige etter objektive kriterier.
Hovedmomenter fra arbeidsmarkedsundersøkelsen 2011:
* Fortsatt solid godt arbeidsmarked
* Høy andel med utenlandsopphold i løpet av studiet
* Stadig flere finner sin jobb gjennom "lukkede kanaler"
* Økende andel som starter karrieren i utlandet
* Profilvalg på masterstudiet mindre styrende enn forventet for hvilken bransje man havner i
* Bryter 500.000 kroners-grensen for samlet inntekt (fast + ekstrainntekter)
* Kjønnsforskjeller på lønn visket ut - unntak konsulentbransjen
* Offentlig sektor styrker seg lønnsmessig i forhold til andre bransjer
* Kandidatene opplever studiet som relevant for arbeidslivet, men noen utfordringer angående kommunikasjonsferdigheter
|