Paraplyen jubilerer
Første påskedag var det nøyaktig 15 år siden Paraplyen gikk på nett med dunder og brak. Vårt internorgan hadde eksistert på papiret i litt over fem år, og således er det grunn til å feire både 15- og 20-årsjubileum i vår.
17.04.2012 - Knut André Karlstad
Situasjonen var nemlig den at i 1992 fantes det ikke noen kanal for intern informasjon på NHH. «NHH-nytt», et relativt traurig informasjonsskriv etablert på slutten av 1960-tallet, ble lagt ned på 80-tallet. NHH-Silhuetten, forløperen til dagens NHH Bulletin, eksisterte, men var myntet på eksterne mottakere og kom sjelden ut.
- Paraplyen var det som skulle knytte NHH sammen med de tre daværende stiftelsene - AFF, SNF og NHHK [NHH Kursvirksomheten, red.anm.]. Man ville danne NHH-gruppen for å markere NHH-felleskapet. Paraplyen skulle være felles for de fire, forteller Maj-Britt Dahl, som var redaktør for Paraplyen mellom 1992 og 1997.
Leif B. Methlie var rektor i perioden 1990-1995 og så nødvendigheten av et internt informasjonsorgan.
Foto: Arkiv
Fra hotell til konsern
Professor emeritus Leif B. Methlie var rektor i denne perioden, og hadde bakgrunn fra Institutt for informasjonsbehandling (som senere inngikk i Institutt for strategi og ledelse). Han så behovet for noe som kunne være med på å knytte ansatte og stiftelser nærmere sammen på informasjonsfronten.
- Utgangspunktet for daværende informasjonssjef Torny Aarbakke og meg var at høyskolen ikke hadde noe organ for spredning av institusjonsrelevant informasjon til alle ansatte. All informasjon til den enkelte gikk gjennom de formelle beslutningsorganene - Kollegiet, avdelingsstyrene, faggruppene osv. og her var jo ikke alle representert. Vi hadde ikke noe system for informasjonsutveksling. Tanken om å samle våre miljøer i et «konsern» kom på den tiden, noe som ikke var så populært hos vår eier, departementet, sier han.
- De akademiske institusjonene før dette var jo nesten som et hotell hvor hver ansatt fikk sitt eget rom til å sitte og forske i, fortsetter Methlie.
Rett på nett
Dahl ble ansatt i en prosjektstilling på NHH tidlig i 1992, for å jobbe med internkommunikasjon og senere med utvikling av de første hjemmesidene for høyskolen. Det siste prosjektet hun gjorde var å ta Paraplyen på nett.
- Det var veldig morsomt å prøve et nytt format. Det var jo den veien det skulle gå. Jeg synes det er veldig moro å tenke på at vi var så tidlig ute. Det var fantastisk å kunne publisere på den måten, med muligheter for oppdatering, sier Dahl, som i dag er journalist i Bergens Tidende.
Papirutgaven hadde kommet en gang i måneden, og det var en tungvint prosess i forhold til nettpublisering. Sakene ble levert på diskett til trykkeriet, prøveeksemplar ble trykket, korrekturlesing, endelig trykk og så distribusjon. Det tok tid, og kostet også mer.
- Universitetssektoren var helt i front på nett. Overgangen gikk veldig greit. Jeg fikk veldig god hjelp av Tone Strøm på IT-avdelingen. Hun var en tålmodig sjel som satt sammen med meg og programmerte, sier Dahl om overgangen.
Slik så den første nettutgaven ut, 8. april 1997.
Online 15-åring
«Nå er vi på nettet!» kunne de ansatte lese på intranettet den 8. april 1997. Toppsaken var et politisk besøk fra kirke-, undervisnings- og forskningsdepartementet, mens Vårkonferansen og Hamlagrø-skitur også var på agendaen. Ikke så ulikt dagens stofftyper, med andre ord.
Leif B. Methlie fortsatte sin forskerkarriere etter at rektorperioden var over i 1996, med fokus på nett og eHandel.
- Internett var jo da på et tidlig stadium som alminnelig verktøy. Vi hadde en viss kompetanse i miljøet, og så at dynamikken er mye større enn i et papirmedium, forteller Methlie.
Leif B. Methlie bruker fremdeles Paraplyen som startside for å holde seg oppdatert på nyheter fra NHH-miljøet.
- Jeg tror det å ha et sånt felles organ som bringer nyheter som er relevante for institusjonen er veldig viktig. Paraplyen har i aller høyeste grad vist sin berettigelse, avslutter han.
Fra arkivet: Det første nummeret
Her kan du lese den aller første utgaven av NHH-Paraplyen fra februar 1992.
|