FN og Verdensbanken til NHH
Nordmenn er underrepresentert i en rekke internasjonale organisasjoner. For å øke interessen blant kandidater i midtkarrieresjiktet kommer FN og Verdensbanken til Bergen for å presentere karrieremuligheter for studenter og fagmiljøer 2. mai. - En type karriere som gjør deg til et helere menneske, ifølge NHH-alumnus. In English
25.04.2012 - Knut André Karlstad
- Om lag 500 nordmenn jobbet ved årsskiftet i internasjonale organisasjoner som Norge er medlem av. Blant disse jobbet om lag 300 i FN og Verdensbanken, forteller Torgal Ståhl i Utenriksdepartementet (UD). Han jobber med rekruttering til internasjonale organisasjoner på vegne av norske myndigheter og konstaterer at Norge er underrepresentert blant ansatte hos disse arbeidsgiverne.
Både FN og Verdensbanken gjennomfører jevnlige besøk rundt om i verden for å sikre en bred sammensetning blant sine ansatte. 2. mai er turen kommet til Bergen og NHH. Her blir det arrangert en åpen dag, hvor de som er interesserte i en internasjonal karriere kan få et innblikk i mulighetene som ligger i disse organisasjonene. Å bidra til slike rekrutteringsbesøk er en viktig del av UD sin jobb.
- UD har som oppgave å sikre en rimelig andel nordmenn i organisasjoner Norge er medlem av. Dette vil bidra til å sikre legitimitet for norsk engasjement i og støtte til disse organisasjonene. Samtidig vil det bidra til et bredere nettverk for utenrikstjenesten i de internasjonale organisasjonene, samt øke forståelsen for norske synspunkter og verdier i organisasjonene, sier Torgal Ståhl.
Givende karriere
Janis Majors er siviløkonom fra NHH og har også en MBA i merkevareledelse fra høyskolen. Han Jobbet tre år for FN, blant annet i Nairobi, Kenya.
- Dette er noen av de mest givende årene i mitt liv, både med tanke på opplevelser og i forhold til utfordrende arbeidsoppgaver. Som ganske fersk siviløkonom arbeidet jeg med innkjøp til større FN-prosjekter og med prosjektledelse på prosjekter som kunne dekke flere afrikanske land, forteller han.
I dag jobber han i privat sektor i Rio de Janeiro, som markeds- og kommunikasjonsdirektør. Majors mener han har fått mye igjen for FN-karrieren.
- Den store forskjellen er at man får input fra totalt andre situasjoner, steder og mennesker enn gjennom den gjengse business-løypa. Jeg mener oppriktig at det gjør deg til et helere menneske, og det drar man på sikt nytte av også i forretningslivet. I tillegg gjør man en jobb som direkte forbedrer livene til andre mennesker, og lønna er like bra som i en «normal» sivøk-jobb, sier han, og understreker at læringskurven er bratt i en slik type jobb.
- I jobbhverdagen vil jeg si jeg hadde 20 prosent nytte av det jeg lærte på NHH, 20 prosent nytte av det jeg lærte i NHHS - i mitt tilfelle Direksjonsmusikken - og 60 prosent måtte jeg lære fra scratch, forklarer han.
Bredt utvalg
I tillegg til en representant fra Verdensbanken stiller FN med folk fra et bredt utvalg av organisasjonen. Det vil være folk tilstede fra FN-sekretariatet i New York, fra utviklingsprogrammet (UNDP), befolkningsfondet (UNFPA) og barnefondet (UNICEF).
Presentasjonen vil både ta for seg karrieremuligheter og hvordan en bør forberede seg i søknadsprosessen. Arrangementet er i utgangspunktet tilrettelagt for masterstudenter og stipendiater, men alle interesserte er hjertelig velkommen.
Dato: Onsdag 2. mai
Tid: 10:15-12:00
Sted: Finn Kydlands auditorium
Program
Velkommen, ved NHH-rektor Jan I. Haaland
Presentasjoner fra FN og Verdensbanken
* Karrieremuligheter
* Hvordan forberede en effektiv søknad til FN-systemet
* Hvordan forberede seg til kompetansebaserte intervjuer i FN
* Spørsmål og svar
For NHH-kandidater som ikke har mulighet til å få med seg presentasjonen klokken 10:15 vil det være mulig å møte FN og Verdensbanken på Universitetet i Bergen senere samme dag. Mer informasjon om dette arrangementet finnes på hjemmesidene til UiB.
FNs hovedkvarter (1987).
Foto: UN Photo/Milton Grant
|