Formidlingspris til Norman og Johnsen
Under Festmøte i Aulaen onsdag 7. september ble en helt ny pris delt ut. Fra nå av vil NHH dele ut en formidligspris hvert tredje år til forskere som utmerker seg ved at de på en klar og tydelig måte formidler forskningen sin. I år delte man ut priser til to meget profilerte NHH-professorer: Thore Johnsen og Victor Norman.
In English.
08.09.2011 - Espen Bolghaug
NHHs pris for fremragende formidling ble delt ut av prorektor Gunnar Christensen mens HMK Harald var til stede under Festmøte i Aulaen. Arrangementet besto også kreering av de nye æresdoktorene.
Delte ut prisen to ganger
- Vi deler ut prisen til to personer som over lang tid har demonstrert god formidlingsevne over en veldig lang tidsperiode. De har ulike måter å formidle på, men til felles at de begge aldri ofrer sin akademiske integritet når de formidler. Dette sa prorektor Gunnar Christensen da han delte ut prisen til Victor D. Norman og Thore Johnsen.
Det ble bestemt at siden det var første gangen man skulle dele ut prisen, ville man dele den ut to ganger. Det er altså ikke en delt pris, men to selvstendige prisvinnere som begge mottar 40 000 kroner.
- Det er flere som kunne vunnet denne prisen, men noen måtte de jo velge, sier en ydmyk Thore Johnsen. Professoren er kjent for sin deltakelse i samfunnsdebatten når det er finansielle spørsmål som tas opp, og har en årrekke fascinert NHH-studenter på alle nivåer med sine forelesninger innen finans.
- Jeg synes økonomi er morsomt og spennende, da blir det også enklere å formidle det på en god måte, mener Johnsen.
Den andre vinneren av NHH sin nye pris, Victor Norman, har nærmest en legendestatus blant NHH-studentene. Spesielt har fagene innenfor internasjonal handel blitt svært populære takket være Normans krystallklare formidlingsuttrykk.
- Felles for Victor Norman sitt formidlingsarbeid er hans evne til å se, og til å la andre se, ting på en annerledes og ny måte, kommenterte prorektor Christensen under utdelingen.
Vodka og sauna
Det ble også delt ut pris for fremragende forskning (Outstanding research). Utmerkelsene ble gitt til henholdsvis professor Kurt Jörnsten og postdoktor Ingvild Almås.
Jörnsten hadde forberedt en takketale han dessverre ikke fikk fremført under Festmøtet, men som Paraplyen her kan videreformidle deler av.
- Jeg ville takket alle doktorgradstudentene jeg har veiledet. De har gitt meg mange ideer opp gjennom årene, og er en stor kilde til inspirasjon.
Den svenske NHH-professoren har også en spesiell historie knyttet opp til hans egen holdning til forskning.
- På 70-tallet var jeg på en forsker skole i Finland. Det var vodka, sauna og alt annet som hører med. En morgen kom jeg ned til frokost, og en dansk doktorgradsstudent satt ved bordet. Han la en skive ost på bordet, før hans smurte osteskiven med smør og la på brød. Det hele så veldig rart ut, og jeg spurte hvorfor han gjorde det på denne måten. Svaret var at han aldri hadde gjort det slik før, men at han ville forsøke å se hvordan det smakte. Det smakte selvfølgelig helt likt som vanlig, med det illustrerer at man noen ganger må teste ting som virker opplagt, og slik er det med forskning også, sier Jörnsten.
I kollegaen sine fotspor
Invild Almås (33) var den yngste prisvinneren, og det var nettopp kombinasjonen av ung alder og omfanget av publikasjoner som gjorde at hun fikk Ingvar Wedervangs pris for unge forskere.
- Jeg er veldig glad for å få prisen. Mye av arbeidet jeg gjorde som doktorgradstudent, med Bertil Tungodden som veileder, dannet grunnlaget for hvorfor jeg står her med prisen i dag, sier Almås.
Da prisen ble delt ut sist gang, i 2006, var det Alexander Cappelen som fikk den. Han er en del av samme forskergruppe som Almås, og det er dermed andre gangen gruppen, som driver med eksperimentell økonomi, fikk akkurat denne prisen.
- Vi er en veldig tett og fin gruppe som arbeider bra sammen, avslutter Almås.
|