Ser nærmere på forholdet mellom religion og utvikling

Professor Magne Supphellen (Arkivfoto)

Professor Magne Supphellen er blant av medlemmene i en referanse-gruppe som skal bidra til å øke kunnskapen om forholdet mellom religion og utvikling. Arbeidet skjer på oppdrag fra Utenriksdeparte-mentet og blir ledet av Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

21.03.2011 - Hallvard Lyssand


I forrige uke stilte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter Kjell Magne Bondevik på Litteraturhuset i Oslo for å lansere prosjektet Religion og utvikling.

Prosjektet har to hovedmål: å bidra til økt kunnskap om forholdet mellom religion og utvikling og å øke offentlighetens interesse og engasjement for tematikken.

Utgangspunktet for prosjektet var en utfordring til utviklingsministeren fra paraplyorganisasjonen Norsk Misjons Bistandsnemnd (Bistandsnemnda) om å ta tak i problematikken og skaffe mer kunnskap om forholdet mellom samfunnsutvikling, religiøs makt og trosforestillinger.

-Verden er i endring. I en stadig mer multipolar verden er det innlysende at vi trenger å forstå andre kulturer og tradisjoner. I så måte er behovet for å forstå religion helt essensielt, sa Solheim under lanseringen, i følge oslocenter.no

Referansegruppe og folkemøter

Oslosenteret vant anbudsrunden om å lede prosjektet. I tråd med målet om vekke engasjement vil det blant annet bli arrangert folkemøter om temaet i Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø.

Det er også satt sammen en referansegruppe på 15 personer fra ulike faginstitusjoner og livssynssamfunn.

- Gruppen skal bidra til å sikre både den faglige kvaliteten og prosjektets legitimitet i ulike miljø, heter det på Oslosenterets nettside.

Blant medlemmene i gruppen er professor Magne Supphellen fra Institutt for strategi og ledelse.

Sammenfatte forskning

- Det skal arrangeres fire folkemøterom religion og økonomisk utvikling frem til våren 2012, og ett av dem kan muligens bli arrangert her ved NHH. Mitt ansvar er å lede arbeidet med å sammenfatte hva forskningen sier om denne tematikken, gi innspill til vinklinger på folkemøtet og delta i panel på møtet, forklarer Supphellen.

- I arbeidet med å sammenfatte litteraturen vil flere bli involvert, blant dem professor Ola Grytten ved NHH og professor Bruce Dalgaard ved St.Olaf college, legger han til.

Supphellen selv har ledet forskningsprosjekter i Nairobi-slummen, hvor det blant annet ble sett på hvilken betydning religiøse holdninger har for lønnsomheten i små mikrokredittforetak.

Mer kunnskap og eksempel

- På hvilket nivå tror du et prosjekt som "religion og utvikling" kan påvirke norsk bistandsarbeid? Kan det få noen innvirkning rent praktisk "på bakken," eller blir det det primært rettet mot et mer overordnet organisatorisk og teoretisk nivå?

- Tanken er at prosjektet skal høyne kunnskapen om hvordan religion påvirker utviklingsarbeid, slik at UD og norske bistandsorganisasjoner kan bli mer effektive. I tillegg til prinsipiell kunnskap skal det utvikles en base av "case" som illustrerer god og dårlig håndtering av religiøse utfordringer i utviklingsarbeidet, svarer Supphellen.

Han mener referansegruppen har en bred og relativt god sammensetting, om enn med en mangel.

- I tillegg til forskningsmiljøene, inkluderer gruppen fremtredende personer fra bistandsmiljøene, religiøse organisasjoner og human-etisk forbund. Men jeg savner næringslivet, sier han

Mange faktorer

- Ser du andre tunge faktorer enn religion som bør sees nærmere på på en tilsvarende måte i arbeidet med å styrke kvalitetene og effektiviteten til norsk bistands- og utviklingsarbeid?

- Det er selvsagt mange andre faktorer som spiller inn. Her ved NHH jobber Bertil Tungodden og Kjetil Bjorvatn med effekter av opplæring. Det er en viktig faktor.

- En annen, som vi vet alt for lite om, er økonomisk psykologi i en bistandssetting. Vi vet for lite om hvordan fattige mennesker i ulike kulturer tenker, hva som motiverer dem og hvordan de tar økonomiske beslutninger. Men vi kan regne med at både opplæring og religion påvirker tenkningen. Derfor trenger vi å se på disse faktorene i sammenheng, avslutter Supphellen.

Les mer på www.oslocenter.no

Kvit2
Referansegruppen

Kunnskapsinstitusjoner

Professor Anne Stensvold
Universitetet i Oslo (religionshistorie)

Professor Magne Supphellen
Norges Handelshøyskole (mikrofinans m.m)

Seniorforsker Gunnar M. Sørbø
Christian Michelsens Institutt (utvikling, fred & forsoning, Sudan/Afrika)

Førsteamanuensis Tomas Sundnes Drønen
Misjonshøgskolen i Stavanger (misjon og bistand, Afrika)

Instituttleder Tone Bleie
Universitetet i Tromsø(fred & forsoning)

Forsker Marit Myrvoll
Norsk Institutt for kulturminneforskning (NIKU) (Samisk samfunn og religiøsitet)

Representanter for tros- og livssynssamfunn

Faruk Terciz
Leder for Iman-komiteen Islamsk Råd

Bente Sandvig
Fagsjef i Humanetisk forbund og leder for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn

Generalsekretær Berit Hagen Agøy
Mellomkirkelig råd

Anne Sender
Leder for det mosaiske trossamfunn

Aktører/fagpersoner

Jørn Lemvik
Leder for Bistandsnemda

Harald Bøckman
Styreformann for Burma-komiteen (og Kinaekspert)

Atle Sommerfeldt
Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

Stein Villumstad
Generalsekretær for Rådet for Europeiske Religiøse Ledere

Jawid Kohnadi
Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjon, del av Nansen Fredssenter studentnettverk



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive