- Vital og oppegående
- Hvis du spør meg, så er det mer liv i NHH enn på lenge. Jeg synes måten en griper fatt i jubileet, med å se framover og utvikle nye programmer i samarbeid med næringslivet, er veldig positivt, sier Per Heum. - Jeg er helt enig, og jeg ser på NHH som en høyst vital og oppgående 75-åring, sier Mai Vik.
11.04.2011 - Tekst: Sigrid Folkestad Foto: Eivind Senneset Illustrasjon:Willy Skramstad
Per A. Heum og Mai Vik, administrerende direktør i henholdsvis SNF og AFF, skryter av forskningsmiljøet ved NHH, og de mener høyskolen har blitt flinkere til å åpne seg opp mot omverdenen.
- Du vet at da NHH feiret sitt 50-årsjubileum, så overrakte BI-rektor Jørgen Randers et elfenbenstårn i gave, sier AFFs avdelingsdirektør og styrespesialist, Arne Selvik.
Han er siviløkonom fra 1969-kullet.
Nede fra tårnet
Når akademia beskrives som elfenbenstårn betyr det som regel at institusjonen egentlig er mest opptatt av seg selv, hevet over andre og resten av samfunnet og dermed ikke er til særlig glede for omverdenen.
- Har høyskolen kommet ned i løpet av de siste tjuefem årene?
- I aller høyeste grad, konkluderer administrerende direktør ved Samfunns- og næringslivsforskning, Per Heum.
Heum er siviløkonom fra 1971-kullet, har mange år som forsker bak seg og har vært administrerende direktør ved SNF siden 1997.
- Er det liv i 75-åringen?
- Hvis du spør meg så er det mer liv enn på lenge, sier Heum. Jeg synes måten en griper fatt i jubileet på, med å se framover og utvikle nye programmer i samarbeid med næringslivet, er veldig positiv, og det er bra for SNFs del, sier Heum.
SNF-direktøren mener de tre forskningsområdene som ligger i programmet NHH 2021 er sentrale, og vil også komme til å spille en rolle internt.
- Jeg tror dette kan være en form for lim og binde sammen de tre enhetene i NHH-miljøet. Her har vi hver våre roller å spille, og NHH som totalmiljø vil komme styrket ut av det.
- Jeg er helt enig i dette, sier Mai Vik.
- Jeg ser på NHH som en høyst vital og oppgående 75-åring, men som med syttiåringer flest, hvis man skal holde formen, gjelder det fortsatt å være nysgjerrig, åpen og å ha kontakt med andre miljøer, og gjerne unge miljøer.
Mer utadrettet kontakt
Mai Vik ble ansatt som administrerende direktør ved AFF i 2009, etter å ha jobbet med lederutvikling i ti år i AFF. Vik har tidligere vært blant annet fylkesdirektør i Trygdeetaten og styreleder i Helse Vest.
Erfaringer fra egen yrkeskarriere og gjennom 12 år i AFF-systemet gjør at hun understreker at åpenhet og synlighet er svært viktig for institusjonen og omdømmet.
- Jeg mener det er svært viktig at NHH ikke blir seg selv nok, men har kontakt og følere ute, lytter til hva næringslivet og offentlig forvaltning og sentrale aktører mener og opplever og hva de synes er viktig. Jeg kunne ønske at NHH i gjorde dette i enda større grad.
- Høyskolen har flotte konferanser, som Vårkonferansen, men det er likevel ikke lagt opp til den store lytteposten, sier Vik.
- Det ligger mye kunnskap i NHH-miljøet, det er klart, og når jeg ser de ulike forskningsområdene i NHH 2021, med blant annet tjenesteinnovasjon, så innebærer det også en måte å jobbe på som fører til at akademia kommer mer i kontakt med næringslivet. På samme tror jeg også FOCUS-prosjektet vil gi nærmere jobbing og mer kontakt mot ledende bedrifter, mer enn det som har vært vanlig, forteller SNF-direktør Heum.
AFF-direktør Mai Vik og SNF-direktør Per Heum.
Kurs i administrasjon 1953
- Hvordan vil den tette relasjonen til næringslivet påvirke forskerne?
- Det blir veldig viktig å håndheve integriteten. Men du får ikke forskning som går framover hvis ikke en tør møte praksis. Det å lukke seg inne og ikke ha kontakt med omverdenen, det er ikke så lurt, understreker Heum.
- Ja, og NHH må være mer synlige på flere arenaer, sier Vik. Og delta i viktige samfunnsdebatter.
- Det er noe vi må utnytte, at SNF, AFF og NHH er synlige på ulike arenaer. Vi skal ikke være likt representert alle steder, mener Heum.
Da professor i arbeidspsykologi ved NHH Rolf Waaler i 1952-53 planla «Kurs i administrasjon», markerte det starten på Solstrandprogrammet og AFF. Stiftelsen ble etablert i en svært viktig fase med oppbyggingen etter krigen og fokus på ledere.
- Med Waaler hadde stiftelsen en modig mann som våget å tenke lenger, og allerede da så han viktigheten av at en noen ganger må en skille akademia og det teoretiske fra det praktiske. Han tenkte at lederutvikling var et praktisk håndverk og skapte rom for diskusjoner rundt lederskap og la til rette for utvikling av ledere, forteller Mai Vik.
Felles fordel
Fremdeles er AFF atskilt fra høyskolen, samtidig som vi får påfyll fra forskningen og faglig bistand til bl.a. AFFs Lederundersøkelser. Dette er NHHs store pre, mener Vik, at NHH har AFF og SNF i sitt nære miljø.
- Fra vårt ståsted er samarbeidet med NHH nettopp det som skiller oss fra andre konsulentselskaper, og samtidig er AFF viktig for NHH for at de skal være en fullverdig business school som konkurrerer med de beste, hevder Vik.
- Det var samme ideen som lå bak den anvendte forskningen. NHH-professor Terje Hansen var en av dem som tok med seg dette fra USA, om å la anvendt og eksternt finansiert forskning skje i en separat enhet. Skal du bli god på dette, må virksomheten underlegges andre prosedyrer og insentiver enn du til vanlig finner i akademia, sier Per Heum.
- De siste årene har de tre institusjonene utviklet flere felles prosjekter?
- Det er først i nyere tid at alle tre har funnet sammen for alvor. Det har alltid vært en nær kobling mellom SAF/SNF og NHH, og mye tettere enn tilfellet har vært for AFF og NHH, selvfølgelig på grunn av forskningssamarbeidet.
- Fagfeltene har imidlertid endret seg og nærere samarbeid er mer naturlig i dag. Du må huske at på syttitallet var organisasjons- og ledelsesfag på NHH små fag. I dag er dette et av de største instituttene, sier Selvik. D
Dessuten etterspør store kunder programmer med vekttall. Både helsesektoren og skolevesenet benytter seg i dag av programmer og rektorskoler i regi av NHH og AFF i fellesskap. Også barnehagestyrere skal nå i 2011 få tilbud om lederutvikling fra AFF/NHH.
- I dag er har vi et betydelig samarbeidsprosjekt i GOLD, hvor forskerne studerer hvordan norske selskaper som blir multinasjonale legger til rette for deling og utvikling av kunnskap på tvers av enheter som er plassert i forskjellige kulturelle kontekster, forklarer SNF-direktøren.
- I dag er det en bred produktportefølje i de markedsrettede delene av NHH- miljøet med Executive, AFF og SNF. De tre bør kunne utfylle hverandre bedre enn tidligere, mener Heum, og samlet bidra til at NHH blir sterkere.
- Bedrifter og myndigheter vil ventelig bli mer opptatt av å styrke kunnskap på sine områder. Da vil de sikkert kunne bidra til å styrke forskning som er relevant for dem uten nødvendigvis å være så veldig interessert i selve forskningsprosjektet. Viktigere kan være å få tilgang til et kunnskapsmiljø som NHH-miljøet representerer og for eksempel heller få tilbake et executiveprogram eller seminarserier der forskerne kan innlede.
- NHH 2021 har føringer denne veien. Her ligger det uutnyttede muligheter i miljøet, som vi bør kunne dra fordel av hvis vi klarer å stokke beina, avslutter SNF-direktør Per A. Heum.
Saken er hentet fra NHH Bulletin nr. 1, 2011
|