Høstkonferanse med omstillingsfokus

NHHs Høstkonferanse 2010 (Illustrasjon)

Omstilling er det sentrale begrepet når NHH inviterer til Høstkonferansen 2010 på Oslo Plaza onsdag 13. oktober.

01.10.2010 - Hallvard Lyssand


Hvor er verdensøkonomien på vei etter finanskrisen og hvilke utfordringer er i vente for norsk næringsliv og de som utformer den økonomiske politikken? Hvilke strukturelle hindre ligger i veien for ny vekst? Hvilke omstillinger må til og hvordan skal vi klare å gjennomføre dem?

Dette er noen av de sentrale spørsmålene som ligger til grunn når NHH inviterer til Høstkonferansen 2010.

- Vi vil gå lengre frem i tid og dypere inn i problemene enn andre konferanser gjør, og stille spørsmål som ikke nødvendigvis er aktuelle akkurat nå, men som vi må diskutere fordi de dreier seg om utfordringer som kommer om fem til ti år, sier leder for Høstkonferansen, professor Victor D. Norman.

Omstilling som årsak og løsning

Victor D. Norman (Foto: Hallvard Lyssand)
Professor Victor D. Norman leder NHH-miljøets satsingsprogram Krise, omstilling og vekst, og har hovedansvaret for programmet under Høstkonferansen 2010.

2010-utgaven av Høstkonferansen tett knyttet til NHH-miljøets omfattende femårige satsingsprogram Krise, omstilling og vekst, som Norman leder.

Men i dette tilfellet må krise og vekst til en viss grad finne seg i å spille biroller.

Hovedoppmerksomheten blir rettet mot omstilling - nærmere bestemt manglende omstilling som en årsak til krisen og evne til omstilling som en vei ut av de strukturelle problemene krisen har avdekket.

- Finanskrisen har avslørt en omstillingskrise, en krise i vestlige lands overgang fra tradisjonell økonomi til kunnskapsøkonomi. De nye kunnskapsvirksomhetene som skulle erstatte de tradisjonelle virksomhetene finnes ikke. Isteden har vi hoppet fra boble til boble, sier Norman.

- Alt fra den galopperende utviklingen i finanssektoren til flukten til skatteparadiser er symptom på at vi verken har taklet omstillingen til markedsøkonomi som dereguleringene på 1980-tallet medførte eller overgangen til en globalisert verden, fortsetter han, og legger til at omstilling også er mangelvare på bedriftsnivå.

- Kort sagt er verken institusjoner, insentiver eller lederformer omstilt, sier Norman.

Men hvordan få til nødvendig omstilling og sikre ny vekst samtidig som en unngår kriser som den vi nylig har vært gjennom? Hva lærte vi av krisen? Kan vi sette vår lit til at Kina "redder" oss? Hvor mye av verdensøkonomien er det egentlig mulig å styre, og hvor langt kan vi gå i reguleringer før det går utover gode funksjoner?

- Alt dette er forhold vi må se på om vi skal komme lenger enn bare å håndtere en krise, og til å svare på både disse og andre spørsmål har vi noen av NHHs fremste forskere, fremtredende internasjonale akademikere og gjester fra norsk næringsliv, sier Norman.


Tim Besley
Professor Tim Besley fra London School of Economics.

Konferansen blir innledet av professor Tim Besley fra London School of Economics, med foredraget "Finance and growth. Lessons Learned?"

- Besley er blant verdens fremste forskere innen makroøkonomi. Han ble lånt ut til Bank of England under krisen, og kan derfor bidra med et radikalt annerledes perspektiv som er både tungt akademisk og praktisk orientert, sier Norman.

Andre gjester er sjeføkonom Øystein Dørum fra DnB NOR Markets og partner og porteføljeforvalter Gunnar J. Torgersen fra Holbergfondene.

Sammen med professor Kjetil Bjorvatn fra Institutt for samfunnsøkonomi ser de ut i den store verden og spør om vi kan sette vår lit til Kina og u-landene.

Professor Øystein Thøgersen (Samfunn) ser nærmere på "annerledeslandet" og spør hvor lenge vi kan skille oss fra resten av verden.

Førsteamanuensis Inger Stensaker tar for seg bedriftsnivået og spør om nye bedrifter lar seg styre.

- Spørsmål om strategier, insentivproblem og forvaltning av humankapital er sentrale å svare på om vi skal klare overgangen til en kunnskapsøkonomi, og dette blir et viktig felt når satsingsprogrammet Krise, omstilling og vekst nå er ferdig med forprosjektfasen og går inn i hovedfasen, understreker Norman.

Professorene Guttorm Schjelderup og Karin S. Thorburn fra Institutt for foretaksøkonomi bidrar begge under overskriften "Skatteparadiser og konkurser: Styrings- og reguleringsproblemer."

Professor Alexander Cappelen avslutter programmet under Høstkonferansen ved å spørre om grådighet er en uunngåelig faktor i en velfungerende økonomi.

Høstkonferansen 2010
Dato:
13. oktober
Tid: 08.30-16.00
Sted:
Oslo Plaza Hotel

For detaljert program, se nhh.no


Foredragsholdere fra NHH under Høstkonferansen 2010
Foredragsholdere fra NHH under Høstkonferansen 2010. Øverst fra venstre: Kjetil Bjorvatn, Øystein Thøgersen, Guttorm Schjelderup, Karin S. Thorburn, Inger Setnsaker og Alexander Cappelen.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive