- Et spennende og viktig initiativ

NHH 2021 Trond Giske (Foto: Kyrre Lien)

- Vi har hørt ministeren si at universitet og høyskoler må ta initiativet selv, og det er det vi nå gjør, sa rektor Jan I. Haaland da en delegasjon fra NHH og næringslivet presenterte det ambisiøse handlingsprogrammet NHH 2021 for Trond Giske tirsdag. - Et spennende og viktig initiativ, repliserte næringsministeren.

13.10.2010 - Tekst: Hallvard Lyssand Foto: Kyrre Lien


- Dette er det motsatte av en jippo. Dette er en tiårig satsing som skal løfte NHH opp i førstedivisjon blant europeiske handelshøyskoler og bidra til å gi innhold til begrep som "kunnskapsnasjonen Norge."

Idar Kreutzer - konsernsjef i Storebrand og leder av næringslivskomiteen som er opprettet i forbindelse med NHHs 75-årsjubileum - var klokkeklar da han og andre representanter for NHH og næringslivskomiteen tirsdag presenterte handlingsprogrammet NHH 2021 for nærings- og handelsminister Trond Giske.

- Vi er stolte av tre ting: For det første at vi har fått på plass gode samarbeidsløsninger mellom høyskolen, næringslivet og myndighetene. For det andre er vi stolte av innholdet, som vi mener er spennende. Og for det tredje er vi stolte av at vi har greid å holde det hemmelig helt til nå, innledet Kreutzer.

Lanseres på Høstkonferansen

Presentasjonen i departementet i går var nemlig en "tjuvstart."

Under NHHs Høstkonferanse i Oslo i dag presenterer rektor Jan I. Haaland for første gang storsatsingen NHH 2021 - et omfattende handlingsprogram som i løpet av en tiårsperiode skal løfte NHH opp blant Europas ti ledende handelshøyskoler.

Handlingsprogrammet er tett knyttet til NHHs 75årsjubileum i 2011, og er jobbet frem av næringslivskomiteen, i samarbeid med rektor Haaland og professor Victor D. Norman.

I tillegg til Haaland, Kreutzer og Norman var adm. dir. i Ernst & Young-direktør Erik Mamelund og divisjonsdirektør i DnB NOR, Katrine Trovik med i møtet med Giske for å presentere det ambisiøse handlingsprogrammet i hele sin bredde.

NHH 2021 Trond Giske (Foto: Kyrre Lien)
- Norge trenger en topp internasjonal handelshøyskole, og både næringsliv og myndigheter kan spille en rolle for å hjelpe NHH å nå et slikt mål, sier Idar Kreutzer. Jan I. Haaland (t.v.), Erik Mamelund (t.h.) og Trond Giske lytter.

Må velge

Kreutzer la vekt på at Norge trenger en topp internasjonal handelshøyskole, men påpekte at man må velge ut noen områder der man ønsker å bli blant de fremste.

Han understreket videre at komiteen og NHH har brukt mye tid på å definere satsingsområdene i handlingsprogrammet, og gav ministeren og departementsrepresentantene en innføring i hovedtrekkene: rekruttering og kvalifisering, tiltak for å styrke NHHs nærvær og synlighet i executive- og bedriftsmarkedene og ikke minst de tre faglige satsingsområdene.

- Målet er å rekruttere de beste fagfolkene og studentene, og å legge best mulig til rette slik at NHH får beholde dem. Videre skal kontakten med næringslivet styrkes, og det skal bli lettere å samarbeide med høyskolen. For det tredje skal de tre tematiske satsingene Krise, omstilling og vekst, FOCUS og Senter for tjenesteinnovasjon synliggjøre NHH som et miljø med fremragende kompetanse, sa Kreutzer.

- Vi tror dette blir svært interessant for studentene, vi vet at det er interessant for bedriftene og vi håper det vil være interessant for fremragende forskere, la han til.

Entusiasme og initiativ

- Vi gir råd til 25000 norske bedrifter, og de trenger tverrfaglige løsninger som de som blir planlagt her. Dette vil gi nytteverdi og være bra for NHH, næringslivet og i realiteten for hele landet, supplerte Erik Mamelund.

Ernst & Young-direktøren kunne opplyse at det var relativt lett å samle inn til sammen en million kroner fra ti bedrifter til forprosjektet til FOCUS.

- Det tok tre dager, og alle var entusiastiske, sa Mamelund.

- Det var modig av NHH å invitere oss inn. Vi er blitt lyttet til og det har vært en utrolig interessant prosess, sa Katrine Trovik, og tilføyde at for DnB NOR som finansiell leverandør er satsingen på tjenesteinnovasjon svært sentral.

Rektor Jan I. Haaland understreket at NHH er glade for og deler entusiasmen fra komiteen og næringslivet.

- Vi har hørt ministeren si at universitet og høyskoler må ta initiativet selv. Det er det vi nå gjør, sa Haaland.

- NHH kan klare mye alene, men ikke alt. Næringslivet må med og myndighetene har en rolle. Tiden er riktig og initiativet er riktig, fulgte Kreutzer opp.

NHH 2021 Trond Giske (Foto: Kyrre Lien)
Næringslivskomiteen viser stor entusiasme for NHH 2021. Tirsdag ble målene og entusiasmen formidlet til Trond Giske.

Spennende spissing

- Dette er et spennende og viktig initiativ, og det er spennende at dere spisser satsingen så mye som dere gjør sa Trond Giske.

- Kvalitet er viktig. Ingenting er så middelmådig som middelmådig forskning, fortsatte han, og la til at kvalitet henger sammen med ambisjoner og riktig bruk av ressurser.

- Sverige har to universiteter inne på listen over verdens hundre beste, og vi bør være like gode.

(Times Higher Education, World University Rankings 2010: Karolinska Institutet, nr. 43 og Universitetet i Lund, nr. 89. Beste norske: UiB, nr. 135).

Giske er allerede kjent med Krise, omstilling og vekst, der departementet har bidratt med 1 million kroner. Han så også klare sammenhenger mellom NHHs planer innen tjenesteinnovasjon og departementets overordnede satsing på innovasjon.

- Samtidig er jeg spent på FOCUS. Den satsingen høres svært bred ut, mente Giske.

- Vi skal gå gjennom hele den bedriftsøkonomiske verktøykassen, forklarte Victor D. Norman.

- Den er rettet inn mot vareproduksjon, men nå beveger vi oss mot immaterielle verdier på en rekke områder, og hvordan skal vi takle det?

- Avgrensing av problemstillingene er en hovedutfordring, og forprosjektet i FOCUS er nettopp rettet mot spissing, tilføyde Idar Kreutzer.

NHH 2021 Trond Giske (Foto: Kyrre Lien)
- Gjennom satsingen FOCUS skal vi blant annet gå gjennom helde den bedriftsøkonomiske verktøykassen i jakt på fremtidens løsninger for bedrifter i en kunnskapsøkonomi, sa Victor D. Norman.

Forankret

Giske konstaterte at modellen med bedriftssamarbeid er interessant, og ville vite om det er forankret i NHHs styre.

- Styret er orientert og de er også entusiastiske, sa Jan I. Haaland.

- Dette er en ny samarbeidsform for en skole som vår, og det gjør det desto mer spennende, la han til.

Etter møtet var NHH-delegasjonen godt fornøyd.

- Responsen var veldig god. Jeg tror vi virkelig fikk formidlet vår felles entusiasme for handlingsprogrammet, og det hele bør være midt i blinken for ministeren, sa rektor Haaland til Paraplyen.

- Giske virket veldig interessert, og jeg synes han var opptatt av de samme problemene som vi er opptatt av, tilføyde Erik Mamelund.

Les mer om NHH 2021 på nhh.no

Les presentasjon av satsingen i artikkel fra NHH Bulletin

NHH 2021 Trond Giske (Foto: Kyrre Lien)
Et møte med ministeren medfører også sjansen til å presentere planene for fagfolk i departementet. Her er Idar Kreutzer og Katrine Trovik fra næringslivskomiteen i samtale med seniorrådgiver Carl A. Gjersem fra seksjon for forskning og teknologisk utvikling.
Handlingsprogrammet NHH 2021

1: Rekruttering og kvalifisering for å bygge opp fagstaben

Sats 2021: et program for spesielt dyktige masterstudenter som forplikter seg til å satse på doktorgrad, blir knyttet til spesifikke forskningsprogram og får tett faglig oppfølging og stipend i begge faser.

Fast Track 2021: De mest lovende rekruttene får tilbud om professorstipend med overgang til professorat.

Lehmkuhl-professorer: Professorer med særlig strategisk betydning for NHH kan bli utnevnt til Lehmkuhl-professorer med gode arbeidsvilkår og et særlig ansvar for å bidra til faglig utvikling og profilering.

2: Tiltak for å styrke NHHs nærvær og synlighet i executive- og bedriftsmarkedene

International Executive 2021: NHHs gradsgivende executive-programmer skal videreutvikles til å bli internasjonalt konkurransedyktige og blant de beste i Europa.

Centre for Corporate Performance: For å synliggjøre og profesjonalisere satsingen på bedriftssamarbeid, oppdragsviksomhet og executive-programmer trengs tettere koordinering mellom NHH, SNF og AFF. En mulig løsning er etablering av et eget selskap som arena for bedriftsrettede aktiviteter.

3: Tre tematiske satsingsområder for å løfte NHH-miljøet faglig og markedsmessig

Krise, omstilling og vekst ble etablert i 2009. Det er et femårig forsknings-, undervisnings- og formidlingsprogramknyttet til finanskrisens årsaker, betydning for omstillingsbehov og vekstutsikter framover. Arbeidet ledes av professor Victor D. Norman og gjennomføres i samarbeid med myndigheter, organisasjoner og enkeltbedrifter.

Focus (Future-Oriented Corporate Solutions) er et som et bredt program som tar utgangspunkt i utfordringer knyttet til verdsetting, strategi, styring og HRM i kunnskapsbaserte foretak. Programmet ledes av førsteamanuensis Inger Stensaker og gjennomføres i samarbeid med en rekke bedrifter.

Senter for tjenesteinnovasjon tar utgangspunkt i at tjenestesektoren er den største og raskest voksende delen av økonomien. Fremtidig vekst og verdiskapning er kritisk avhengig av innovasjon og produktivitetsvekst i tjenesteytende virksomhet. NHH og en rekke samarbeidspartnere arbeider for å etablere et senter for tjenesteinnovasjon med klare forskningsmessige ambisjoner. Programmet ledes av professor Per Egil Pedersen.


Medlemmene i næringslivskomiteen

Konsernsjef Idar Kreutzer, Storebrand ASA (leder)

Departementsråd Elisabeth Berge, OED

Konsernsjef Helge Lund, Statoil

Adm. dir. Erik Mamelund, Ernst & Young

Divisjonsdirektør Katrine Trovik, DnBNOR

Konsernsjef Jens Ulltveit-Moe, UMOE

Professor Victor D. Norman, NHH (intern koordinator)

Rektor Jan I. Haaland deltar på alle møter i komiteen

Sekretær for utvalget: Ellinor Ryssevik



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive