- G20 bør slutte å holde møter
- Politikere skaper risiko for kriser. Den tidligere polske sentralbanksjefen Leszek Balcerowicz pakket ikke akkurat budskapet sitt inn i bomull da han besøkte NHH fredag.
05.10.2010 - Tekst: Knut André Karlstad Foto: Hallvard Lyssand
Leszek Balcerowicz har vært både visestatsminister, finansminister og sentralbanksjef i Polen. I dag er landet den raskest voksende EU-økonomien, ifølge NHH-professor Øystein Thøgersen.
Før helgen holdt Balcerowicz gjesteforelesning ved NHH om hvordan man skal unngå alvorlige finansielle kriser.
- Mange assosierer kriser med kapitalismen og frimarkedene. Men de mest alvorlige krisene skjer utenfor de frie markeder. Problemet oppstår ved ubegrenset konsentrasjon av makt. Det er utallige eksempler på katastrofalt lederskap: Zimbabwe, Iran, Sovjet på 50-tallet, Kina frem til 60-tallet, Kambodsja på 70-tallet osv. Diktatorer er vanligvis ikke veldig hyggelige mennesker, påpekte Balcerowicz tørt.
Langet ut mot G20
Hovedproblemet er, ifølge den tidligere polske finansministeren, politisering av samfunnsøkonomien. Populisme og asymmetrier i det politiske systemet fører til overdreven pengebruk og kredittfinansierte bobler i økonomien.
- Bobler har med politikk og subsidiering av kreditt å gjøre. Kredittbobler i ulike varianter er årsaken til kriser. Inntrykket er at kriser er en konstant del av kapitalismen, men det er ikke sant. Kriser er et gjentagende fenomen, men ujevnt spredt over tid. Hvorfor er det så store variasjoner i dype finansielle kriser?
Ifølge Balcerowicz er det ikke noe galt med reglene for den økonomiske politikken, men at reglene til stadighet blir brutt eller ignorert. Problemet er at politikerne ofte blir overstyrt av populisme.
Så langet han ut en rett høyre mot G20-landene.
- G20 er en veldig farlig institusjon. De burde slutte å holde møter! Bare det faktum at de møtes skaper forventninger. De kommer ikke til å gi skylden [for finanskrisen] til hverandre. Men de er nødt til å si noe så de gir skylden til hedgefondene, smalt det fra Balcerowicz, før han litt senere modererte seg noe:
- Eksistensen av G20 har nok muligens forhindret proteksjonisme. Kanskje de burde slutte å møtes så hyppig, foreslo han.
Polsk riksbank
Skal man unngå kriser er kunsten å begrense seg, skal vi tro den tidligere polske sentralbanksjefen.
- Du trenger en finansielt konservativ majoritet i samfunnet, påstod Balcerowicz, og viste til sitt eget hjemland.
- I Polen fikk vi grunnlovsfestet et maksimumsnivå på den offentlige gjelden i 1995. Det er den viktigste delen av grunnloven. I sentrum av Warszawa installerte vi en "klokke" som viser hvor mye statsgjelden endrer seg fra minutt til minutt.
Balcerowicz benyttet også anledningen til å etterlyse mer analyse og mer forskning på finansielle kriser. Han gikk til angrep på det han omtalte som naiv keynesianisme: overdreven bruk av primitive metaforer.
- Metaforer vil aldri erstatte analyse. Problemet med den økonomiske politikken er detaljene. De er helt avgjørende. Her er det mye teknisk arbeid som bør gjøres. Det er kjempelett å unngå risiko, det er bare å forby risikabel adferd. Men da er vi tilbake på femtitallet.
Profssor Leszek Balcerowicz holdt gjesteforelesning på NHH fredag.
|