Nytt NHH Bulletin
Tjenesteinnovasjonssatsing, personlighetstester, bedriftsøkonomihistorie og drømmeforbrukere, samt Bipper og andre "apps." Det er blant stikkordene for årets første utgave av NHH Bulletin.
12.03.2010 - Hallvard Lyssand
Tre av fire nordmenn er sysselsatt innenfor tjenesteytende næringer, og disse næringene står for mer enn 60 prosent av BNP. Likevel mottar de bare 30 prosent av den offentlige støtten til utvikling og innovasjon.
Men nå skal Norges forskningsråd bruke 300 mill. kroner på nasjonale sentre for forskningsdrevet innovasjon. SNF og NHH er blant institusjonene som er med i konkurransen om midler.
I årets første utgave av NHH-miljøets magasin NHH Bulletin presenteres både planene for Senter for tjenesteinnovasjon og lokale eksempler på tjenesteinnovasjon med NHH-ere i sentrale roller.
Siviløkonom og gründer Silje Vallestad har utviklet mobilapplikasjonen Bipper, som hjelper foreldre å styre barnas mobilbruk.
Fredrik H. Mørch-Johansen og Jarle Moberg møttes og begynte å snakke business under førstekullsuken på NHH. Nå driver de Chillout Travel Centre, som er både reisebutikk, kafé og bibliotek.
Gründere og innovatører vil trolig glede seg over en studie professorene Helge Torbjørnsen (NHH) og Micael Dahlén (Handelshögskolan i Stockholm) har utført. Den viser at forbrukere er notoriske optimister, og systematisk overvurderer kvaliteten og attraktiviteten til fremtidige produkter.
Svake tester
Et annet sentralt tema i den nyeste bulletin-utgaven er bruk av personlighetstester i rekrutteringsprosesser.
I Norge er det fritt frem for bruk av slike tester, og 40-50 stykker er i omløp. Men halvparten av disse ville ikke klart seg gjennom en sertifisering.
- Det er skremmende lav bevissthet om håndverket rekruttering. Det hadde vært mer etisk forsvarlig å bruke loddtrekning, sier psykolog og AFF-konsulent Elisabeth Østrem.
- Tester fører til sjablongaktige fremstillinger av personer, sier SOL-professor William Brochs-Haukedal, som mener det ofte er tale om rene maktovergrep.
Ellers kan man blant annet lese
• om professor Carl Julius Norstrøms verk om bedriftsøkonomiens 10.000 år lange historie,
• intervju med professor Bjørn Basberg om næringshistorien i Antarktis og nye utfordringer som oppstår når kontinentet blir mer tilgjengelig.
• om postdoktor Lars Fredrik Øksendals studie av den skandinaviske monetære unionen på 1870-tallet.
|