Klare for økonometrikonkurranse
For tredje gang sender NHH et lag til økonometrikonkurranse The Econometric Game i Nederland. - Målet er å komme lengst mulig, men det er gøy bare å få være med, sier årets lagkaptein, masterstudent Eirik E. Nerheim.
25.03.2010 - Hallvard Lyssand
The Econometric Game er en konkurranse i anvendt økonometri arrangert av organisasjonen til økonometristudentene ved Universitetet i Amsterdam (VSAE).
Det hele begynte startet i 1999 som en nasjonal konkurranse, men arrangementet har vokst raskt, og arrangørenes mål er ubeskjedent nok å etablere økonometrilekene som den mest prestisjefylte studentkonkurransen på feltet.
Årets konkurranse finner sted i Amsterdam i perioden fra 12. til 14. april, og samler lag fra 25 undervisningsinstitusjoner fra hele Europa, USA og Australia. Hver av deltakerne sender lag på fem studenter med maksimalt to PhD-studenter per lag.
Todelt konkurranse
På konkurransens første dag får lagene utdelt en økonomisk oppgave som skal løses med økonometriske verktøy. Oppgavene de siste årene har vært knyttete til alt fra global oppvarming via direkte markedsføring til barnedødelighet i utviklingsland.
De ti beste lagene går videre til en finalerunde. Her får en ny oppgave å løse, og de tre beste lagene blir kåret.
Vinnerne de tre siste årene er Oxford University, Cambridge University og University of Madrid Carlos III.
- Lengst mulig
NHH deltar for tredje år på rad. Laget er satt sammen av professor Øivind Anti Nilsen og førsteamanuensis Astri Kunze ved Institutt for samfunnsøkonomi, og består av masterstudentene Eirik H. Nerheim (lagkaptein), Thomas M. Hugøy, Magnus K. Helliesen og Katrine H. Reiso, og Kamil Kladivko, som er stipendiat ved Institutt for foretaksøkonomi.
- Vi meldte interesse da det ble annonsert at NHH skulle delta med et lag. Et grunnleggende krav for å komme i betraktning er at man har tatt et videregående kurs i økonometri, sier Nerheim.
- Som forberedelse til konkurransen har vi regelmessige lagmøter der vi går gjennom problemstillinger og metoder vi må kunne, og studerer ulike case. Magnus Helliesen har vært med på NHHs lag tidligere, og hans erfaringer er nyttige i forberedelsene. Når det nærmer seg vil vi dessuten få ekstra oppfølging av Øyvind Nilsen, forteller Nerheim og Hugøy.
Fjorårets NHH-lag kom videre til finalen, men ble ikke blant de tre beste.
- Ambisjonen er å komme lengst mulig, men bare å få være med er gøy. Vi konkurrerer med studenter fra en rekke av verdens fremste institusjoner, og det er langt flere skoler enn de 25 som får plass som gjerne vil være med, sier Nerheim.
Anvendbart, nyttig og kreativt
Økonometri dreier seg primært om å utvikle og anvende kvantitative og statistiske analysemetoder for å gi økonomiske teorier empirisk innhold og å teste teoriene.
På spørsmål om hva det er som appellerer med økonometri peker Nerheim og Hugøy på at det er anvendbart og nyttig.
- Hva er viktig for å beherske økonometri?
- Man må forstå statistikk, sier Nerheim.
- Og så må man være kreativ, supplerer Hugøy.
- Problemstillingene er ikke alltid "rett frem." Det kan være ulike svar og ulike veier til svarene.
- Dere er fem medlemmer på laget. Hvem bestemmer hvis dere blir uenige om oppgaveløsningen under the Econometric game?
- Vi blir nok alltids enige. Vi har i alle fall klart det så langt, humrer lagkaptein Nerheim.
Les mer om konkurransen på econometricgame.com
Masterstudentene Eirik H. Nerheim (t.h.) og Thomas M. Hugøy er to av fem studenter som skal representere NHH under The Econometric Games i Amsterdam fra 12. til 14. april.
Deltagere, Econometric Game 2010
Aarhus University
Bocconi University
Boston University
University of Exeter
Dortmund University of Technology
Humboldt-Universität zu Berlin
Leibniz University of Hannover
London School of Economics
Maastricht University
Monash University
NHH
Universiteit van Amsterdam
Universiteit van Tilburg
Université Catholique de Louvain
University Carlos III Madrid
University of Antwerp
University of Bristol
University of Cambridge
University of Chicago
University of Copenhagen
University of Lille 3
University of Oxford
University of Prague
University of Warsaw
VU Amsterdam
|