Holbergprisen til Natalie Zemon Davis

Historikeren Natalie Zemon Davis er tildelt Holbergprisen for 2010.

16.03.2010 - Red.


Holbergs internasjonale minnepris for 2010 går til professor emerita Natalie Zemon Davis (f. 1928), heter det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Davis blir regnet blant pionerene inne moderne kvinnehistorisk forskning. Hun har doktorgrad fra University of Michigan, og har i store deler av sitt yrkesaktive liv vært professor ved Princeton University. Hun er i dag bosatt i Canada og underviser ved University of Toronto.

"Davis' hovedområde er europeisk sosial- og kulturhistorie i tidlig moderne tid, med vekt på det komplekse samspillet mellom klasse, religion og identitet. Hun har en uvanlig evne til å nærme seg svært ulike historiske miljøer og sosiale sjikt gjennom omfattende kildegranskning kombinert med en teoretisk tilnærming og stor åpenhet for andre fag og disipliner," heter det i pressemeldingen.

- Hennes originale bruk av kilder og åpenhet for å integrere perspektiver fra andre fag i sin egen historieforskning gjør henne til en verdig vinner av Holbergprisen, uttaler forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Holbergs internasjonale minnepris ble opprettet av regjeringen i 2003, og deles i år ut for sjuende gang. Prisen har en verdi på 4,5 millioner kroner og deles ut for fremragende vitenskapelig arbeid innenfor humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi. Utdelingen vil finne sted i Håkonshallen i Bergen 9. juni.

Nils Klimprisen for yngre nordiske forskere innen humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi går i år til den svenske historikeren Johan Östling.

I begrunnelsen for tildelingen fremhever fagkomiteen blant annet Östlings doktoravhandling fra 2008, som gir en "solid fundert, innovativ analyse av hvordan Nazi-regimet og grusomhetene som ble begått i Tysklands navn påvirket Sverige i etterkrigsårene."

Nils Klim-prisen er på kr 250.000.

www.holbergprisen.no/


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive