Vant artikkelkonkurranse med valutakursstudie

Tidligere NHH-student Ellen Aamodt vant tidsskriftet Praktisk økonomi & finans' konkurranse om beste artikkel basert på en masteroppgave. Vinnerartikkelen er en studie av norske kroner målt mot svenske kroner, og juryen kaller problemstillingen "original i ordets sanne forstand."

12.02.2010 - Hallvard Lyssand


Som et ledd i markeringen av 25-årsjubileet til tidsskriftet Praktisk økonomi & finans ble det i fjor vår utlyst en konkurranse om beste artikkel basert på en masteroppgave.

- Vi vet at det blir skrevet mange gode masterutredninger, og målet med etableringen av konkurransen var å bidra til å synliggjøre dette, sier redaksjonsmedlem og professor ved Institutt for foretaksøkonomi, Frode Sættem.

Han og redaksjonskollegaene fungerte som jury i konkurransen.

Vinneren ble Ellen Aamodt med artikkelen "Valutamodellering av den norske kronen - en undersøkelse av informasjonsinnholdet i NOK/SEK-kursen."

26-åringen fra Trondheim fullførte mastergraden i økonomi og administrasjon ved NHH sommeren 2009 under veiledning av professor Jan Tore Klovland ved Institutt for samfunnsøkonomi. Hun arbeider nå i olje- og gassavdelingen i Olje- og energidepartementet.

NOK målt mot SEK

Aamodts artikkel presenterer en valutakursmodell med utgangspunkt i NOK/SEK-kursen som både bekrefter sammenhengen mellom kronekursen og utviklingen i det norske aksjemarkedet og markedets oppfatning av kronen som en trygg havn-valuta.

- Studien viser at vår krone er tryggere enn svenskenes i den forstand at effektene som slår positivt ut på norske kroner slår sterkere ut på norske enn på svenske, sier Aamodt til Finansavisen.

I følge omtalen i Praktisk økonomi & finans er det første gang en valutakursmodell av den norske kronekursen gir støtte til egenskaper som markedet stadig tillegger den norske kronen, men som ikke tidligere er bekreftet av empiriske studier.

"En modell av kronekursen målt mot en liten valuta, kan dermed gi et mer nyansert bilde av hva som driver den norske kronen enn hva modeller av de største kursmålene kan," heter det.

Juryen fastslår at artikkelen er faglig solid og velskrevet, at problemstillingen er original i ordets sanne forstand og at forfatteren avdekker interessante fenomener på et område som er av stor interesse for økonomer, både i praksis og i akademia.

Aamodts premie er at artikkelen er publisert i Praktisk økonomi & finans nr. 1, 2010, og 15.000 (norske) kroner.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive