Skal oljefondet selge forsikring?

Kronikk: Hver nordmann har over en halv million i Oljefondet. Som eier av fondet er det viktig at den norske befolkning forstår og er enig i hvordan verdiene forvaltes, skriver postdoktor Trond Døskeland i Dagens Næringsliv 8.2.2010.

08.02.2010 - Trond Døskeland


Under finanskrisen fikk fondet store svingninger i resultatet. Dette førte til en gjennomgang av investeringsstrategien. Ett av forslagene som nå vurderes er om Oljefondet skal selge forsikring mot tap i finansmarkedene. Ja du leste riktig, selge, ikke kjøpe forsikring.

Betales for å ta risiko

Før vi kan vurdere om forslaget er lurt, må vi lære litt finans. Finansmarkeder er egentlig et forsikringsmarked. I markedet møttes de som vil selge risiko og de som vil kjøpe. Har du en risikoeksponering du vil bli kvitt, så må du betale for å bli kvitt den. Husforsikring er ikke gratis! Er du villig til å ta på deg mer risiko, kan du få betalt for det.

Aksjer er mer risikabelt enn penger i banken, dermed forventes bedre avkastning på aksjer enn i banken. Politikerne har vedtatt at Oljefondet skal på best mulig måte ta den risikoen det er å være eier av bedrifter, det vil si eie aksjer.

Hvor mye får man betalt for å ta risiko? Prisen blir bestemt i markedet. Er det få som vil selge risiko, og mange vil kjøpe, får man lite betalt for å ta risiko. Siden det i de siste tiår er flere som eier aksjer enn tidligere, kan det være at avkastning på aksjer vil bli lavere fremover enn den har vært historisk.

Ikke selg forsikring!

Så tilbake til Oljefondet. En rapport skrevet for Finansdepartementet råder fondet blant annet til å selge forsikring mot tap i aksjemarkedet. Å selge en slik forsikring vil si at Oljefondet skal kjøpe risiko. Denne risikoen gir en jevn strøm av inntekter i normale tider, men skjer det en ulykke, her nedgang i aksjemarkedet, må man betale ut store beløp.

Historiske data viser at en slik nedsideforsikring er dyr. Prisen på forsikringen vil over tid overstige det forventede tapet. At den er dyr, er bra for selger og dumt for kjøper.

Forsikringen er trolig dyr fordi det store flertallet av aktørene i markedet ikke har finansiell styrke til å påta seg denne type risiko. Norge er i den forstand unik, siden Oljefondet er ganske alene om eventuelt å kunne tilby forsikringen.

Skal Oljefondet, og dermed det norske folk, selge forsikring mot krasj i aksjemarkedet? Jeg mener nei. Norge høster allerede avkastning ved å ta aksjerisiko. Aksjer er forholdsvis enkelt å skjønne og historisk har man fått godt betalt for å holde denne risikoen. Ved å ta enda mer risiko som gir tap i dårlige tider, vil verdien til Oljefondet svinge enda mer enn det gjør i dag. Skulle det utenkelige skje at finansmarkedene kollapser, så er Norge virkelig ille ute.

Jeg er også usikker på hvor mye mer man kan forvente i avkastning ved å selge nedsideforsikringen. Det er heller ikke like lett praktisk å selge forsikringen. Det må gjøres via derivater.

Det enkle er det beste

Hovedargumentet mitt mot å selge forsikringen er knyttet til eierne, det norske folket. Å gjøre forvaltningen av fondet enda mer komplisert vil føre til at enda færre vil forstå prinsippene bak forvaltningen.

En slik fremmedgjøring øker sjansen for at folk tar avstand fra fondets investeringsstrategi. Det verste som kan skje er at strategien blir endret slik at fondet må selge seg ned i aksjer på det mest ugunstige tidspunkt, i dårlige tider.

Lundteigen og Spetalen var i mediene under finanskrisen og ville redusere aksjeandelen. Trolig vil enda flere kaste seg på slike stemningsbølger hvis fondet får enda større svingninger.

Vi har lært av finanskrisen at det enkle ofte er det beste. Hvis strukturer blir for kompliserte, kan det lett bli slik at de som har oversikt tilegner seg fordeler på bekostning av andre. Et vanlig råd til privatpersoner er å organisere sparepengene sine på en enkelt måte. På samme måte må Oljefondet tenke. Det er da lettere for nordmenn å passe på fondet.

Kompliserende elementer som gir relativt lite betalt, skal man holde seg unna.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive